WHO adviseert bedrijven over nieuwe coronavirus: ‘Desinfecteer bureaus en laat thuiswerk toe’
Themabeeld Foto: BELGAIMAGE

Om de wereldwijde uitbraak van het sars-CoV-2-virus tegen te gaan, vraagt de Wereldgezondheidsorganisatie aan bedrijven om maatregelen te nemen. Ze stellen bijvoorbeeld voor om bureaus regelmatig te desinfecteren en werknemers met een milde hoest thuis te laten werken.

‘Zorg voor een goede hygiëne op de werkplek, ook als het virus nog niet uitgebroken is in jouw regio’, raadt de WHO aan. ‘Desinfecteer bureaus, tafels, telefoons en toetsenborden regelmatig, want de verspreiding verloopt meestal via contact met besmette oppervlakten.’

Daarnaast vraagt de WHO om het regelmatig wassen van handen te stimuleren bij werknemers en klanten. Wanneer en hoelang je je handen best wast, lees je hier. Bedrijven zouden ook mondmaskers moeten voorzien, en afgesloten vuilnisbakken om gebruikte zakdoeken weg te kunnen gooien.

Thuiswerk

De WHO promoot ook thuiswerk voor werknemers die een lichte hoest of koorts hebben, in regio’s waar het virus al is opgedoken. Ook wie medicatie nam dat mogelijke symptomen van infectie kan onderdrukken, zoals ibuprofen of aspirine, werkt beter thuis.

Er zijn ook richtlijnen voor zakenreizen. ‘Wie terugkomt van een gebied waar het sars-CoV-2-virus vastgesteld is, moet zichzelf gedurende twee weken monitoren', vindt de WHO.

Bedrijven bereiden zich het beste voor op de komst van het virus door een plan op te stellen met richtlijnen voor werknemers. ‘Ga na hoe je besmette personen kan identificeren, en voorzie een ruimte waar iemand geïsoleerd kan worden, zonder deze persoon te stigmatiseren.’

Verspreiding van het sars-CoV-2-virus

Het nieuwe coronavirus verspreidt zich zoals de griep. Dat wil zeggen dat het virus overgedragen kan worden via speekseldruppeltjes wanneer iemand niest of hoest. Die druppeltjes kunnen op een toetsenbord, bureau of persoon terechtkomen, en kunnen ook ingeademd worden. Wie in contact komt met besmette objecten en dan aan de neus, ogen of mond wrijft, kan besmet worden. Wie op één of twee meter van een besmette persoon staat, kan speekseldruppeltjes inademen en zelf besmet geraken.

De meeste mensen die besmet raken met het nieuwe coronavirus vertonen milde symptomen en genezen snel. Maar een aantal mensen worden zwaar ziek en moeten worden opgenomen in het ziekenhuis. Vooral mensen boven de 50, patiënten die lijden aan hart-en longziektes, een verzwakt immuunsysteem hebben of diabetici zijn volgens het WHO extra kwetsbaar.

De volledige lijst maatregelen kan je hier nalezen.


U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig