Griekse eilandbewoners blijven staken tegen nieuwe migratiecentra
De politie probeerde betogers te verdrijven op Lesbos. Foto: AFP

De bewoners van de Griekse eilanden Lesbos en Chios staken voor een tweede dag op rij tegen de beslissing van de overheid om gesloten centra voor vluchtelingen te bouwen op de eilanden. De protesten mondden dinsdag en woensdag uit in gewelddadige rellen tegen de politie.

De nieuwe gesloten detentiecentra moeten de huidige open vluchtelingenkampen op de eilanden vervangen, maar de bewoners verzetten zich met alle macht tegen die beslissing. Volgens de betogers zijn de huidige kampen gevangenissen geworden voor zowel de vluchtelingen als de bewoners, en zullen die nieuwe kampen de situatie alleen meer verergeren. Daarom staan donderdag betogingen gepland op Lesbos, Chios en Samos in de aanloop naar een vergadering tussen de overheid en lokale burgemeesters.

‘Er is geen alternatief’, verdedigt woordvoerder van de Griekse overheid Stelios Petses de beslissing aan Skai TV. ‘We hebben alles gedaan om het terugkeerbeleid te verbeteren.’

Woensdag vielen bij de protesten tientallen gewonden op Lesbos en Chios, waaronder tien manifestanten en tweeënvijftig politieagenten. Betogers gooiden stenen naar de politie, die antwoordde met traangas, flitsgranaten en rubberkogels.

Alarmbel

De humanitaire organisatie Refugees International trekt ondertussen in een rapport opnieuw aan de alarmbel over de problematische situatie voor asielzoekers op de Griekse eilanden. De organisatie roept zowel de Griekse regering als de Europese Unie op dringend hun verantwoordelijkheid op te nemen, in het bijzonder wat de bescherming van vrouwen en niet-begeleide minderjarigen betreft.

De kritische rapporten van hulporganisaties en ngo’s stapelen zich al langer op. De situatie voor asielzoekers op de Griekse eilanden is erg problematisch, zeker nu Griekenland voor asielzoekers eerder een gastland dan een korte tussenstop op weg naar Europa is geworden.

Daarom dringt de humanitaire organisatie onder meer aan op extra hulpverleners, niet alleen medische professionals, maar ook maatschappelijk werkers, psychologen, advocaten en vertalers.

Gedwongen verblijf op eiland

Refugees International vraagt de Griekse autoriteiten ook een einde te maken aan het beleid (‘containment policy’) waarbij asielzoekers niet van de eilanden naar het Griekse vasteland mogen reizen, waar de omstandigheden relatief beter zijn. Nu zijn de asielzoekers gedwongen op de eilanden te blijven, waar het in de opvangfaciliteiten vaak zelfs ontbreekt aan basisvoorzieningen en aan elementaire medische en psychosociale zorgen.

‘De opvangcentra zijn nu al overbevolkt, ongezond en onveilig. Ze zijn gebouwd voor 5.400 personen, maar er zitten nu al meer dan 42.000 mensen. Ze zitten dus 800 procent boven hun capaciteit’, zo staat te lezen in het rapport.

Volgens Refugees International is Griekenland er ondanks de 2 miljard euro van de Europese Unie niet in geslaagd het hoofd te bieden aan de uitdagingen. ‘De middelen hebben er niet geleid tot betekenisvolle verbeteringen in de opvang van mensen die op de vlucht zijn’.