Spanjaard Fernando Munoz volgt Dominique Baeyens op als coach van Red Dragons

De Spanjaard Fernando Munoz is door de Belgische volleybalfederatie aangesteld als nieuwe coach van de Red Dragons, het mannenteam. Hij volgt in die functie Dominique Baeyens op en ondertekende een contract tot 2024, zo maakte de federatie donderdag bekend.

Munoz krijgt als voorname doelstellingen “een goed resultaat op de EK’s in 2021 en 2023” en “de plaatsing voor het WK van 2022 staat ook met stip aangeduid”.

Tussen 2011 en 2019 was Munoz coach van het Spaanse mannenteam, waarmee hij meerdere medailles in European Leaguetoernooien won en twee opeenvolgende EK-eindrondes haalde. Als clubtrainer won de Spanjaard met Olympiacos de Griekse dubbel in 2018 en 2019 en bereikte de halve finale in de CEV Cup.

Dominique Baeyens volgde eind 2019 Brecht Van Kerckhove op, die toen de handdoek had gegooid na een ontgoochelend EK in eigen land. Baeyens maakte meteen duidelijk dat zijn aanstelling tijdelijk was. Vorige maand konden de Red Dragons in Berlijn een laatste kans om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen niet grijpen.

“De federatie kiest voor iemand met ervaring in de top van het internationale volleybal die daarnaast met een lange termijn visie bijbehorende lange termijndoelen succesvol kon afvinken”, stelt de bond. “Munoz staat bekend om zijn positieve en professionele communicatie naar zowel jonge als ervaren spelers. Zijn Zuid-Europeaans temperament komt boven als leider van het team. Met een doorgedreven motivering naar de spelers en het team toe weet hij hen klaar te stomen voor de absolute top. De federatie is ervan overtuigd dat iemand met deze kwaliteiten het team naar een hoger niveau kan brengen.”

Munoz is momenteel niet in België maar reageert wel in het persbericht. “Voor mij is het een eer te mogen werken in de Belgische federatie en met de Red Dragons. Ik zou graag de heer De Buysscher en de heer Hoeyberghs bedanken om in mij te geloven om samen een succesvol project te starten. Zowel de korte als middellange en lange termijn doelstellingen zijn erg belangrijk en motiverend voor ieder van ons. Ik kijk er enorm naar uit om te starten en te beginnen werken met deze fantastische groep van spelers. Ik hoop dat alle fans zullen genieten van het volleybal dat we zullen brengen om onze doelen te bereiken.”

De nieuwe bondscoach debuteert op 30 mei tijdens de European Golden League in Brussel. Daar nemen de Red Dragons het op tegen ... Spanje.

Als eerste assistent krijgt Munoz Christophe Achten naast zich. De tweede assistent moet nog worden vastgelegd.

De Belgische bond maakte donderdag ook bekend dat Dominique Baeyens het beloftenproject 2020-2024 zal leiden. “Het focuspunt ligt op de begeleiding en doorstroming van talenten naar de seniorploeg van de Red Dragons”, luidt het. “Met deze individuele trajecten met persoonlijke opvolging wil de federatie de stap tussen beloftenteam en seniorteam verkleinen met het oog op de toekomst. Kris Eyckmans blijft aan als coach van het U20 team, de beloftencoach wordt op een later tijdstip kenbaar gemaakt.”

Dominique Baeyens volgde eind 2019 Brecht Van Kerckhove op, die toen de handdoek had gegooid na een ontgoochelend EK in eigen land. Baeyens maakte meteen duidelijk dat zijn aanstelling tijdelijk was. Vorige maand konden de Red Dragons in Berlijn een laatste kans om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen niet grijpen.