Klimaatactivisten Extinction Rebellion voeren actie op terreinen Eurocontrol
Archiefbeeld van een eerdere actie van Extinction Rebellion in Brussel, tijdens het autosalon. Foto: Photo News

Een vijftiental activisten van Extinction Rebellion Youth voeren sinds donderdagochtend 8 uur actie op de terreinen van Eurocontrol in Haren. De activisten zijn de terreinen binnengedrongen en hebben zich vastgeketend aan vlaggenmasten.

De jonge klimaatactivisten protesteren tegen de Digitally Connected Airports Conference die vandaag plaatsvindt in de gebouwen van Eurocontrol, een bijeenkomst van toplui uit de luchtvaartsector.

‘De uitstoot veroorzaakt door de internationale luchtvaart is de voorbije twintig jaar met 130 procent gegroeid’, zegt Roeland Ghys, woordvoerder van de actievoerders. ‘Dat was de sterkste groei in de gehele transportsector.

‘Vandaag staat de uitstoot van de Europese luchtvaartsector garant voor 3,77 procent van de uitstoot', zegt Ghys. 'Er wordt verwacht dat de uitstoot veroorzaakt door vliegtuigen in 2050 zeven à tien keer groter zal zijn dan in 1990, meer dan driemaal zoveel als vandaag. Dat kan zo niet verder. Deze volwassenen zijn zeer goed op de hoogte van de huidige klimaatcrisis, maar blijven rustig verder bouwen aan het opvoeren van de capaciteit.’