Opletten voor lokale ijsplekken
Foto: Marc Peeters

Er zullen donderdag opnieuw sneeuwvlokken uit de lucht dwarrelen. In het westen en het centrum van het land zullen die meestal smelten, op de Ardense hoogten kan er 5 tot 10 centimeter sneeuw bijkomen. Het KMI waarschuwt ook voor lokale rijm- of ijsplekken.

In het grootste deel van België geldt donderdag overdag code geel voor gladheid, in de provincies Luik en Luxemburg zelfs code oranje.

Het blijft donderdag naar verwachting de hele dag betrokken met dus kans op (smeltende) sneeuw. De maxima schommelen rond 0 à 1 graad op de Ardense hoogten, tussen 1 en 4 graden in de meeste streken, en tussen 5 en 6 graden nabij de Franse grens en aan de kust. De wind waait eerst matig uit het zuiden tot zuidoosten. In de namiddag draait de wind naar het noordwesten en neemt die toe, tot krachtig aan de kust en matig in het binnenland.

Donderdagavond kan de laatste smeltende sneeuw of sneeuw nog vallen in de oostelijke landshelft. Nadien wordt het droog in de meeste streken en licht bewolkt. De minima liggen rond -5 graden in de Hoge Venen, -1 graad in het centrum en 2 graden aan zee.

Vrijdagochtend start vrij koud en tijdelijk is er een weersverbetering. Nadien wordt het opnieuw bewolkt en trekt een neerslagzone vanaf het westen in de loop van de namiddag en avond over ons land. De maxima liggen tussen 2 graden op het Ardense reliëf en 7 graden in Vlaanderen.

Zaterdag klimt het kwik naar 8 tot 13 graden, maar het wordt zwaarbewolkt met eerst lichte regen en nadien intensere buien. Ook zondag en maandag zou het nog regenen.