Meer huur betalen omwille van huisdier? Kan niet
Foto: RV

Een hogere huur betalen omdat de huurder een huisdier houdt, kan niet. Dat oordeelde de vrederechter in Willebroek eind januari, zo schrijft de Juristenkrant deze week.

Het huurcontract in kwestie bevatte geen verbod op huisdieren an sich. Vrederechters wijzen het houden van huisdieren zonder overlast al af als reden voor verbreking van een contract.

In deze zaak was er sprake van een clausule die bepaalde dat de huurders 25 procent meer moest betalen als ze dieren houden zonder schriftelijk akkoord. De huurders weigerden de verhoging te betalen en de zaak belandde bij de vrederechter. De clausule is volgens de vrederechter in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM).

‘Het volledige verbod van het houden van om het even welk huisdier, ongeacht het mogelijke schadelijk karakter ervan of de eventuele risico’s op overlast, staat inderdaad totaal niet in verhouding met het door de verhuurder beoogde doel, met name het behoud in goede staat van een gerenoveerd appartement dat in huur wordt gegeven’, oordeelde de vrederechter.

Daarom is er geen reden om de huurverhoging toe te passen, besloot de rechter. Zolang de dieren niet voor overlast zorgen, kan de verhuurder geen maatregelen nemen tegen de huurder.

Bij het Vlaams Huurdersplatform zijn er een aantal contracten toegekomen met een degelijke clausule, zegt woordvoerder Joy Verstichele naar aanleiding van het artikel in de Juristenkrant. ‘We krijgen veel vragen over huisdieren in een huurwoning’, klinkt het. De vereniging raadt aan bij twijfel er niet op in te gaan.