Inwoners Hongkong krijgen ruim 1.200 euro cadeau om sputterende economie te ondersteunen
Inwoners van Hongkong wandelen langs een wisselkantoor. Foto: AP

De overheid van de Chinese autonome regio Hongkong gaat aan zeven miljoen inwoners 10.000 Hongkongse dollar overmaken, omgerekend 1.180 euro. Het geld dient om de lokale economie, die in een recessie verkeert, te ondersteunen.

De schenking — die bedoeld is voor elke 18-plusser die permanent in Hongkong woont — maakt deel uit van een reeks steunmaatregelen van in totaal 120 miljard Hongkongse dollar die de overheid wil uitrollen. Het uiteindelijk doel is om zo de consumptie aan te jagen en de lokale economie te ondersteunen.

De semiautonome regio is in een recessie beland als gevolg van de voortslepende Chinees-Amerikaanse handelsspanningen, maanden van prodemocratisch protest en de impact van het coronavirus.

Om de economie uit het slop te halen, verlaagt de overheid ook de belastingen op winsten en lonen, en verstrekt ze leningen aan gunstige tarieven voor bedrijven. Ook de politiediensten, die tijdens de prodemocratiebetogingen nog enorme kritiek kregen wegens het overmatig gebruik van geweld, krijgen een grote financiële injectie. Dat alles plaatst een enorme druk op de begroting, die dit jaar aankijkt tegen een recordtekort van omgerekend 16,5 miljard euro.

Nut van gratis geld?

‘In deze ongeziene tijden ben ik ervan overtuigd dat onze voorstellen een effectieve en gerichte ondersteuning zullen bieden aan de Hongkongse gemeenschap om hen te helpen de huidige moeilijkheden het hoofd te bieden en om hen klaar te maken voor een betere toekomst’, zegt de Hongkongse regeringsleider Carrie Lam in een verklaring.

Economen twijfelen echter aan het nut van uitdelen van gratis geld. Consumenten zullen niet geneigd zijn om alles uit te geven, klinkt de kritiek. Het uitdelen van waardebonnen die lokaal moeten worden uitgegeven bijvoorbeeld, was efficiënter geweest. In 2011 deelde de overheid van Hongkong ook al gratis geld uit, maar ook toen zette dat initiatief weinig zoden aan de dijk.

Ook Singapore gaat geld uitdelen aan de inwoners. Elke inwoner van 21 jaar of ouder krijgt eenmalig tussen de 100 en 300 Singaporese dollar (of 65 à 200 euro omgerekend), om gezinnen te helpen met de dagelijkse uitgaven.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in