Maria Sharapova (32) zet punt achter tenniscarrière
Foto: REUTERS

De Russische tennisspeelster Maria Sharapova (32) zet een punt achter haar tenniscarrière, zo heeft ze woensdag bekendgemaakt in een bijdrage op de website van het Amerikaanse tijdschrift 'Vanity Fair'. De Russin won alle grand slams, vijf in totaal, en is voormalig nummer 1 van de wereld.

'Hoe laat je het enige leven dat je altijd hebt gekend achter je? Hoe verlaat je de courts waarop je hebt gewandeld sinds je een klein meisje was? Hoe verlaat je de sport waar je van houdt, die je bittere tranen deed wenen, maar je ook ongekende vreugde bezorgde? Een sport waar je een familie vond, met fans die meer dan 28 jaar achter jou stonden? Dit is nieuw voor mij, dus vergeef mij alsjeblieft. Tennis — ik zeg vaarwel', schrijft Sharapova.

De Russin won in haar carrière 36 titels, waaronder vijf grandslamtoernooien. Sharapova behoort tot het selecte clubje van tien vrouwen dat de 'career grand slam' binnenhaalden, de vier grand slams. Ze won Wimbledon in 2004 toen ze amper 17 jaar was. Daarna volgden de US Open (2006), de Australian Open (2008) en Roland Garros (2012 en 2014).

In augustus 2005 bereikte Sharapova voor de eerste keer de nummer 1-positie op de wereldranglijst. Ze bekleedde die plaats in totaal 21 weken.

De Russin kende ook heel wat blessureleed, vooral aan de schouder, en beleefde begin 2016 een dieptepunt toen ze op de Australian Open betrapt werd op het verboden dopingmiddel meldonium. Haar schorsing van twee jaar werd door het Internationaal Sporttribunaal teruggebracht tot vijftien maanden en in april 2017 maakte ze haar comeback, maar nieuwe successen bleven uit. Op de huidige WTA-ranking was Sharapova weggezakt naar plaats 373.