Thunberg ontmoet ‘rolmodel’ en medeactiviste Yousafzai
Greta Thunberg ontmoet Malala Yousafzai op de universiteit van Oxford Foto: TAYLOR ROYLE via REUTERS

Twee van de beroemdste jonge activisten ter wereld hebben elkaar ontmoet. De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg bracht een bezoek aan haar Pakistaanse medeactiviste Malala Yousafzai aan de universiteit van Oxford.

Allebei zijn ze genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede, allebei werden ze beroemd door hun activisme. Greta Thunberg (17) reist de wereld rond om de klimaatopwarming in de aandacht te brengen, waardoor ze het boegbeeld werd van de schoolstakingen voor het klimaat en duizenden jongeren inspireerde. Malala Yousafzai (22) zet zich in voor onderwijs voor meisjes en werd in 2012 neergeschoten door de Taliban op weg naar huis. Ze won in 2014 de Nobelprijs voor de Vrede.

De twee wereldberoemde activisten hebben elkaar dinsdag ontmoet in de universiteit van Oxford in Groot-Brittannië, waar de Pakistaanse studeert. Greta Thunberg is in het land voor een schoolstaking op vrijdag in Bristol, een stad in het zuidwesten. De twee praatten over hun ervaringen in het activisme. Na de ontmoeting tweette Thunberg: ‘Vandaag ontmoette ik mijn rolmodel’. Waarop Yousafzai antwoorde: ‘Zij is de enige vriend waar ik voor zou spijbelen.’

De activisten namen ook de tijd om met studenten te spreken. Volgens Alan Rusbridger, directeur van een van de colleges op Oxford, spraken ze onder andere over wetenschap en de limieten van protest.