Schotland staat dicht bij wet die maandverband en tampons gratis maakt
Foto: REUTERS

Het Schotse parlement heeft een eerste wetsvoorstel goedgekeurd om vrouwelijke hygiëneproducten zoals maandverband en tampons voortaan gratis aan te bieden aan alle vrouwen.

Volgens het wetsvoorstel — dat dinsdag door 112 parlementsleden werd goedgekeurd, met slechts één onthouding — zouden tampons en maandverband gratis beschikbaar worden gesteld in ontmoetingscentra, jeugdclubs en apotheken. Dat zou de Schotse regering naar schatting jaarlijks 24,1 miljoen pond kosten, ofwel ruim 28 miljoen euro.

Het wetsvoorstel moet nog definitief worden goedgekeurd door het Schots deelparlement.

Volgens Monica Lennon, de Labour-politica die het voorstel op tafel heeft gelegd, zou de wet een ‘mijlpaal betekenen voor het normaliseren van menstruatie’. ‘Dit zijn geen luxeproducten. Niemand in Schotland zou ze mogen missen’, aldus Lennon.

‘Hoe komt het dat toiletpapier wel wordt beschouwd als een noodzakelijk product, maar hygiëneproducten niet? Financieel gestraft worden voor een natuurlijke, lichamelijke functie is niet correct’, zei haar collega-parlementslid Alison Johnstone tijdens het debat.

Schotland zou het eerste land ter wereld zijn dat tampons en maandverband gratis beschikbaar stelt aan alle vrouwen. Ze waren in 2018 ook al de eersten om de producten gratis te voorzien in scholen en universiteiten.

Dat Schotland op dit domein voorop loopt, staat in schril contrast met het Verenigd Koninkrijk, waar zelf de tampontaks nog steeds niet is afgeschaft. Nochtans zou één op de tien Britse meisjes of vrouwen getroffen worden door ‘period poverty’ of menstruatie-armoede, wat inhoudt dat ze soms niet voldoende geld hebben om tampons of maandverband te kopen.