Meer dan twintig doden in India bij bloedigste rellen tussen hindoes en moslims in decennia
Een betoger bij een uitgebrande wagen in New Delhi. Foto: AP

Bij de meest gewelddadige rellen in decennia tussen hindoes en moslims in de Indiase hoofdstad New Delhi zijn nu al zeker 21 doden gevallen. Er werden ook ongeveer 190 gewonden naar een plaatselijk ziekenhuis gebracht. Volgens de politie raakten ook zo’n 40 agenten gewond.

De rellen startten zondag naar aanleiding van een omstreden ‘burgerschapswet’ die door de hindoenationalistische premier Narendra Modi werd doorgedrukt. Die wet biedt illegale immigranten die in hun thuisland religieus vervolgd worden, een versnelde mogelijkheid tot naturalisatie in India, maar dat geldt niet voor moslims. Om die reden zien moslims de wet als discriminerend. De wet zou volgens critici ook strijdig zijn met de seculiere grondwet van India. Zij vrezen dat ze een opstap vormt voor een religieuze burgerschapstest.

Tienduizenden mensen betogen al weken tegen die wet, bij enkele protesten was er al eerder geweld en vielen er al doden. Maar sinds zondag draaiden de protesten dus uit op de bloedigste religieuze rellen in decennia tussen hindoes en moslims. Het geweld vindt voornamelijk plaats in het noordoosten van New Delhi, waar veel moslims leven.

Daarbij bestoken demonstranten elkaar over en weer met stenen, en gaan ze elkaar met stokken te lijf. Moskeeën, winkels en auto’s worden in brand gestoken. De politie vuurde traangasgranaten en rubberkogels af om beide groepen te scheiden.

Knokploegen met ijzeren staven

Reuters meldt dat bij de rellen minstens twee moskeeën in brand werden gestoken. Het persagentschap sprak ooggetuigen die in een ziekenhuis zowel gewonde hindoes als moslims hadden gezien. BBC noteerde dan weer getuigenissen over winkels en huizen van moslims die het doelwit waren van gewelddadige bendes. Journalisten van de Britse openbare omroep zagen moslimgezinnen woensdag het gebied ontvluchten, uit angst voor nieuwe rellen. Maar ook BBC meldt dat eveneens heel wat gewonde hindoes moesten worden afgevoerd naar een ziekenhuis voor verdere verzorging.

Op internet circuleren anonieme filmpjes waarop te zien is hoe ongewapende mannen, waarschijnlijk moslims, door ‘hindoe-knokploegen’ worden opgejaagd en mishandeld. Op andere beelden is dan weer te zien dat ook journalisten werden aangevallen. Ook zijn groepen mannen te zien, gewapend met stokken, ijzeren staven en stenen, die op straat rondhangen. Verschillende journalisten melden op sociale media dat die knokploegen aan voorbijgangers op straat vragen welke religie ze hebben.

Arvind Kejriwal, die als chief minister aan het hoofd staat van Delhi, spreekt van een ‘alarmerende situatie’ en riep de hulp van het leger in. Premier Modi riep woensdag in een tweet de bevolking van India op ‘de kalmte te bewaren’. ‘Het is ontzettend belangrijk dat de rust zo snel mogelijk wordt hersteld’, luidde zijn oproep.

 

 

Staatsbezoek Trump

De moslimbevolking van India is de grootste religieuze minderheid van het land. Ze maakt ongeveer 14 procent van de Indiase bevolking uit. De hindoes zijn goed voor zo’n 80 procent.

De confrontaties van de voorbije dagen vielen ook samen met het staatsbezoek aan India van de Amerikaanse president Donald Trump. Die prees maandag India nog als een tolerante natie. ‘India is een land dat vol trots vrijheid, individuele rechten, de rechtsstaat en de waardigheid van ieder mens omarmt’, verklaarde Trump. ‘Uw eensgezindheid is een inspiratie voor de wereld.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig