Mysterieuze inscriptie in Frankrijk ontcijferd na wedstrijd?
De 230 jaar oude inscriptie op een rots in Plougastel Foto: AFP

Door een wedstrijd in het Franse dorpje Plougastel is mogelijk een mysterieuze inscriptie op een rots ontcijferd. Twee deelnemers gaven gelijkaardige verklaringen. De tekst zou gaan over een gestorven man. Maar hoe hij stierf, daar zijn ze het niet over eens.

De Franse gemeente Plougastel (in Bretagne) schreef mei vorig jaar een wedstrijd uit over het mysterie van een 230 jaar oude rotsinscriptie. Lokale geleerden hebben geen flauw benul wat de tekst zou kunnen betekenen. De gemeente schreef een wedstrijd uit en beloofde een prijzengeld van 2.000 euro voor wie het raadsel kon oplossen. De wedstrijd bleek succesvol en de gemeente ontving wel eenenzestig inzendingen. Een panel besliste maandag dat twee ingezonden verklaringen mogelijk het mysterie verklaren, dat meldt de BBC.

De eerste explicatie komt van Noël René Toudic, een Engelse leerkracht en Keltische taalspecialist. Zijn vertaling leest: ‘Serge stierf zonder kennis van roeien, zijn boot werd omvergeblazen door de wind’.

De andere verklaring werd ingezonden door de historicus Roger Faligot en de artiest Alain Robet. Volgens hen betekent de inscriptie: ‘Hij was de belichaming van moed en levensvreugde. Ergens op dit eiland is hij ingesloten en hij is dood.’

Dominique Cap, de plaatselijke burgemeester, concludeert dat het mysterie nog niet volledig opgelost is, maar dat we al een stap dichter bij de oplossing zijn.

De rots, die pas een paar jaar geleden werd ontdekt, is alleen bereikbaar bij eb. De inscriptie telt twintig lijnen en naast normale Franse letters zijn er ook een aantal in spiegelbeeld of omgekeerd geschreven. Wat het vertalen verder nog bemoeilijkt, is dat er ook Scandinavische letters tussenzitten. De jaartallen 1786 en 1787 zijn wel duidelijk te lezen. Dat betekent dat de inscriptie dateert van vlak voor de Franse Revolutie.