Jaak Gabriëls doorverwezen naar correctionele rechtbank voor schriftvervalsing en verduistering
Jaak Gabriëls. Foto: Eric de Mildt

De raadkamer in Tongeren heeft dinsdag beslist om minister van staat en oud-burgemeester van Bree Jaak Gabriëls (Open VLD) naar de correctionele rechtbank door te verwijzen. Hij moet zich verantwoorden voor onder meer schriftvervalsing, misbruik van vertrouwen, gebruik van valse stukken en verduistering van gelden.

Behalve Gabriëls is ook oud-schepen van Bree en voormalig provincieraadslid Maarten De Ceulaer doorverwezen. Bij de zwendel met valse facturen zouden in totaal 41 personen en vennootschappen betrokken zijn.

Er zou een valse facturatiestroom zijn opgezet met betrokkenheid van de stad Bree, het OCMW en het Autonoom Gemeentebedrijf en een twintigtal vennootschappen. De facturen gingen over drukkerij- en publiciteitskosten, maar de diensten zouden aan de lokale liberale partij Verjonging zijn geleverd, en niet aan de stad of het OCMW. Via het systeem van fictieve facturen zouden gelden naar de Breese afdeling van Open VLD, met name Verjonging, zijn doorgesluisd.

Na melding van huidig burgemeester Liesbeth Van der Auwera (CD&V) inzake mogelijke wanpraktijken in 2013 gingen speurders van de Centrale Dienst voor de Bestrijding van Corruptie van de federale gerechtelijke politie meermaals op bezoek in het stadhuis van Bree, bij Gabriëls zelf en bij Maarten De Ceulaer.