Vacature bij Nasa: astronaut gezocht
Themafoto Foto: Photo News

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa is op zoek naar een vrouw en man die willen deelnemen aan de volgende maanmissie.

Van twee tot eenendertig maart kunt u zich aanmelden voor een uitzonderlijke vacature bij de Nasa, de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. Amerika heeft onlangs zijn ruimteprogramma uitgebreid en heeft nieuwe ruimtevaarders nodig, is te lezen op de Nasa-website. Tegen 2024 moet de eerste vrouw en de volgende man op de maan landen.

Aan welke voorwaarden moeten kandidaten voldoen? U moet in het bezit zijn van een masterdiploma in een STEM-richting, bijvoorbeeld biologie of fysica. Verder moet u ervaring hebben als piloot. Alsof dat nog niet genoeg is, moet u ook nog in het bezit zijn van een Amerikaans paspoort.

Strenge selectie

De kansen om te worden aangenomen zijn klein. De laatste Nasa-selectieprocedure vond plaats in 2013 en van de 6.000 kandidaten werden er acht aangenomen.

De astronautentraining zal beginnen midden 2021 en houdt verschillende aspecten in. U hebt misschien al gehoord van de centrifugetraining waarbij de astronauten in een toestel snel rondjes draaien. Dat moet de toekomstige ruimtevaarders laten wennen aan de lancering. Ook moet elke astronaut EHBO kunnen toepassen, schrijft EOS. Er zijn namelijk geen dokters of ziekenhuizen in de ruimte. De astronauten krijgen ook Russisch, want naast Engels is dat de officiële taal van het ISS.

Tussen 1969 en 1972 verbleven twaalf Amerikanen op de maan, daarna niemand meer. Het Artemis-programma moet daar verandering in brengen. De Amerikaanse vicepresident verklaarde recent dat de eerste vrouw en de volgende man tegen 2024 op de maan moet landen. Tegen 2028 zou er permanente bewoning in de zuidelijk regio moeten zijn.

De Nasa heeft in het verleden al 350 astronaut kandidaten getraind. Op dit moment zijn er 48 astronauten in dienst. Drie astronauten bevinden zich momenteel in de ruimte.

Correctie 25/02/2020: Aanvankelijk stond in dit artikel dat 48 astronauten zich momenteel in de ruimte bevinden. Dat klopt niet.