Kan ik mijn reis kosteloos annuleren door het coronavirus?
Foto: Photo News

Helaas, maar voor de meeste reis- of annulatieverzekeringen is een mogelijke uitbraak van het coronavirus geen geldige reden om te annuleren.

‘Bij de meeste verzekeraars krijgt u door het coronavirus geen vergoeding bij de annulatie van uw reis', zegt Wauthier Robyns van sectorfederatie Assuralia. ‘De reden is dat verzekeraars alleen vat willen hebben op omstandigheden die op een gespreide manier voorvallen. Alleen dan kan de verzekeraar de risico’s ook compenseren. Een verschijnsel dat opeens veel mensen treft is dus iets helemaal anders.’

Bij de meeste verzekeringen is een negatief reisadvies van Buitenlandse Zaken of de uitbraak van een pandemie of epidemie geen geldige reden om een reis te annuleren. Maar die bepaling kán wel opgenomen zijn. Test-Aankoop maakte een recent, niet-exhaustief overzicht van reisverzekering waar het mogelijk is: Allianz Partners, Test Aankoop Verzekeringen en Touring Assistance. Check zeker uw verzekering of contacteer uw verzekeraar. U kunt ook altijd proberen kosten te recupereren bij uw touroperator of vliegtuigmaatschappij.

Bent u op reis en wordt u ziek door het coronavirus? Uw verzekeraar zal meestal de medische kosten verzekeren, maar niet de eventuele kosten die gepaard gaan met een vervroegde terugkeer naar huis. Bij sommige verzekeraars wordt u wel vergoed bij een verlengd verblijf in het buitenland. Let op: het kan zijn dat uw verzekeraar niet tussenkomt bij medische kosten als u bent vertrokken op het moment dat het coronavirus al was uitgebroken op de plaats van bestemming of Buitenlandse Zaken al een negatief reisadvies had gegeven.