China veroordeelt Chinees-Zweedse schrijver tot tien jaar cel
Foto: AP

Een Chinese rechtbank in de provincie Zhejiang heeft de Chinees-Zweedse schrijver Gui Minhai veroordeeld tot tien jaar cel voor het ‘illegaal voorzien van inlichtingen in het buitenland’. Stockholm heeft dinsdagochtend al om de vrijlating van de man gevraagd.

De 55-jarige Zweed is een van de vijf boekhandelaren in Hongkong die politiek gevoelige boeken over China publiceerden en verkochten tot ze in 2015 onder vreemde omstandigheden verdwenen. Alle vijf doken in China weer op. Iedereen behalve Gui is weer op vrije voeten.

Naast en celstraf van tien jaar, verliest hij vijf jaar lang ook zijn politieke rechten. Volgens de rechter pleitte Gui schuldig en zal hij niet in beroep gaan tegen zijn veroordeling.

Stockholm heeft wel al om zijn vrijlating gevraagd.

‘We hebben niet gezien waarvoor hij werd aangeklaagd, en konden hem geen consulaire hulp aanbieden’, zei minister van Buitenlandse Zaken Ann Linde. ‘We hadden geen toegang tot het proces.’

De minister beklemtoonde ook dat de man nog altijd een Zweeds staatsburger is. ‘We vragen de vrijlating van Gui Minhai zodat hij herenigd kan worden met zijn dochter en familie’

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken meldde dat de rechten en belangen van Minhai ‘volledig gewaarborgd’ zijn. Op de vraag of Zweedse diplomaten toegang tot de veroordeelde boekverkoper krijgen, kwam een ontkennend antwoord. Die bezoeken zijn uitgesteld vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus, aldus het departement.