Rechtszaak New York tegen Weinstein was slechts het begin
Harvey Weinstein en zijn advocate op de laatste dag van zijn proces in New York. Foto: Photo News

De rechtszaak tegen Harvey Weinstein in New York was slechts de eerste in de rij. In Los Angeles wacht hem nog een andere strafzaak, ook daar wordt hij beschuldigd van verkrachting.

Weinstein zal zich na zijn rechtszaak in New York ook ­moeten verantwoorden voor de rechter in Los Angeles. Daar zal hij berecht worden voor het lastig­vallen van twee vrouwen op twee opeenvolgende dagen in 2013. Op 18 februari zou hij een vrouw verkracht hebben in haar hotelkamer. De avond ­nadien zou een andere vrouw naar Weinsteins ­hotelkamer gekomen zijn. In de badkamer zou hij zich uitgekleed hebben, vervolgens zou hij haar betast hebben en zou hij gemasturbeerd hebben. Het is nog onduidelijk wanneer dat proces ­precies begint, maar met de aanklachten die hem in Los Angeles boven het hoofd hangen riskeert hij een gevangenisstraf van 28 jaar.

Weinstein moet eerst wachten op de strafvordering na zijn veroordeling in New York, die gepland staat voor 11 maart. Hij werd er schuldig bevonden aan seksuele aanranding en verkrachting ‘in de derde graad’ en riskeert een celstraf tot 25 jaar. Zijn advocate liet al weten dat hij in beroep gaat.

Het is mogelijk dat hij na de strafvordering rechtstreeks naar Los Angeles wordt gebracht voor de rechtszaak, maar is nog onduidelijk hoe de openbare aanklagers in Los Angeles hun zaak nu precies zullen aanpakken. Een woordvoerder van de openbare aanklager wou geen commentaar geven over de aanpak van de zaak, maar liet weten ‘zeker door te gaan’.

Het is mogelijk dat Weinstein na zijn veroordeling in New York opteert voor een minnelijke schikking in LA. Maar een tweede rechtszaak is zeker niet uitgesloten. Dat legt Laurie Levenson, professor crimineel recht aan de Loyola Law School in Los Angeles uit aan The Guardian. Volgens haar wordt het sowieso een moeilijke zaak voor Weinstein. ‘Als hij naar LA komt, is hij al een veroordeelde verkrachter’, zegt Levenson.

Londen

De beschuldigingen stoppen niet aan de landsgrenzen. Verschillende vrouwen beweren dat Weinstein hen aanrandde in Londen. De Britse actrice Lysette Anthony (56) claimt dat Weinstein haar tot tweemaal toe verkrachtte in de jaren '80. Zes vrouwen hebben al een aanvraag tot schadevergoeding ingediend voor hun emotionele en of fysieke lijden.