Haatreacties op sociale media: waarom vooral vrouwelijke opiniemakers het moeten ontgelden
Foto: dSAudio
Uit onderzoek blijkt dat vrouwen - en met name: zwarte vrouwen - veel meer haatreacties over zich heen krijgen dan andere mensen die zich in het publieke debat mengen. Hoe ga je daarmee om? En wat is eraan te doen?

Op de redactionele pagina’s en de opiniepagina’s van De Standaard ging het de voorbije weken een paar keer over vrouwelijke opiniemakers. En de heftige reacties die zij op sociale media over zich heen krijgen. Dat is een hot topic, en dat blijft het ook. De afgelopen dagen nog was er heel veel aandacht voor een video van Sihame El Kaouakibi, Vlaams Parlementslid voor Open VLD. Zij klaagt het dagelijkse seksisme en racisme aan waar vrouwen mee te maken krijgen als ze op de voorgrond treden. In deze podcast gaan twee vrouwen daarover in gesprek. Jozefien Daelemans is experte op het gebied van gendergelijkheid. Zij ziet hoe het niet vanzelfsprekend is dat vrouwen hun mening uiten. En niet omdat ze niet willen, maar door de stortvloed aan heftige reacties die ze oproepen. Ze gaat erover in gesprek met opiniemaakster Mia Doornaert. Zij vindt: als je niet tegen die reacties kunt, meng je dan niet in het debat.

Meer weten

Lees hier het artikel van Jozefien Daelemans over vrouwen die zich mengen in het publieke debat

Lees hier meer over de videoboodschap van Sihame El Kaouakibi

Reageer

Vragen, opmerkingen of suggesties? Mail dsaudio@standaard.be

Credits

Opiniemakers Jozefien Daelemans, Mia Doornaert, Dalilla Hermans | Journalist Wouter Woussen | Host Nele Eeckhout | Redactie Nele Eeckhout, Robbe Claes | Audioproductie Brecht Plasschaert | Muziek Brecht Plasschaert | Eindredactie Annelies Vanderoost | Chef Audio Wouter Van Driessche

Over deze podcast

Journalistiek om naar te luisteren. Dat is dSAudio. Van maandag tot vrijdag praat een journalist van De Standaard u elke dag een twintigtal minuten bij over een actuele kwestie. Om te beluisteren wanneer lezen geen optie is.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig