Plácido Domingo verontschuldigt zich voor seksueel wangedrag
Foto: AFP

Plácido Domingo heeft zijn excuses aangeboden bij de vrouwen die hem beschuldigen van seksueel wangedrag. Tot nu had de Spaanse tenor de beschuldigingen altijd ontkend.

Plácido Domingo heeft maanden na de beschuldigingen van seksuele intimidatie zijn excuses aangeboden. In een mededeling die werd verspreid door het Spaanse nieuwsagentschap Europa Press neemt de 79-jarige operazanger de volle verantwoordelijkheid voor zijn acties, en verontschuldigt zich bij de vrouwen voor de pijn die hij heeft veroorzaakt.

Sinds augustus vorig jaar hebben ruim dertig vrouwen - zangeressen, danseressen, muzikanten, zangcoaches en operamedewerkers - getuigd over grensoverschrijdend gedrag. De aanklachten variëren van ongewenste aanrakingen tot het dwarsbomen van carrières van de vrouwen die hem afwezen. De incidenten zouden zich over een tijdspanne van 30 jaar hebben voorgedaan en zouden begonnen zijn in de jaren tachtig.

Domingo zegt dat het niet zijn bedoeling was de grenzen van de vrouwen te overschrijden. ‘Maar niemand zou zich zo moeten voelen’, aldus de zanger, die naar aanleiding van de beschuldigingen vertrok als dirigent bij de Los Angeles Opera.

‘Ik heb de afgelopen maanden de tijd genomen om over de beschuldigingen van verschillende collega’s na te denken. Ik respecteer dat deze vrouwen eindelijk hun mond durfden open te doen en ik wil dat ze weten dat ik oprecht spijt heb van de pijn die ik bij hen heb veroorzaakt.’

De verklaring van de zanger verscheen kort na het nieuws dat de American Guild of Musical Artists, die operazangers vertegenwoordigt, van plan zou zijn de uitkomst van een onderzoek naar Domingo te publiceren. Maandag werd Hollywoodproducer Harvey Weinstein schuldig bevonden aan aanranding en verkrachting.