Weduwe Kobe Bryant klaagt helikopterbedrijf aan voor fatale crash
Kobe en Gianna Foto: USA TODAY Sports

De weduwe van basketballer Kobe Bryant heeft een klacht ingediend tegen de operator van de helikopter waarmee haar man, 13-jarige dochter Gianna en zeven anderen zijn gecrasht.

Vanessa Bryant heeft maandag in Los Angeles klacht ingediend wegens onrechtmatige dood tegen Island Express, het bedrijf dat de helikopter voorzag waarmee haar man, dochter Gianna en zeven anderen vorige maand zijn gecrasht. Ook de erfgenamen van piloot Ara Zobayan, een van de negen doden, worden verantwoordelijk gehouden voor de crash.

In de aanklacht wordt onder meer gesteld dat Zobayan er niet in is geslaagd om de weersomstandigheden juist in te schatten voor vertrek. Er hing die zondagochtend een dichte mist boven Los Angeles. De lokale politiediensten hielden hun helikopters daarom wel aan de grond.

Nog volgens de aanklacht heeft de piloot gefaald om de vlucht af te breken wanneer duidelijk werd dat de omstandigheden een veilige trip niet toelieten. De helikopter, een Sikorsky S-76B, crashte tegen een heuvelwand en schoot daarna in brand. De groep was onderweg naar een basketbaltoernooi.

‘De crash was een direct gevolg van het nalatige gedrag van Zobayan, waarvoor Island Express Helicopters in alle opzichten indirect aansprakelijk is’, luidt het in de aanklacht. Het bedrijf heeft nog niet gereageerd.

Mocht niet vliegen

Volgens de Amerikaanse National Transportation Safety Board (NTSB) had Zobayan als piloot wel de nodige licenties om op instrumenten te vliegen bij slechte visuele omstandigheden, maar dat was Island Express niet toegestaan wanneer het betalende passagiers aan boord had.

Het onderzoek van de NTSB kon geen motorproblemen of technisch defect aanduiden als oorzaak van de crash, waardoor het vrij waarschijnlijk lijkt dat de mist aan de basis ligt. Nog volgens de NTSB was de helikopter niet uitgerust met instrumenten die konden aangeven dat de piloot te dicht bij een heuvelwand vloog.

Herdenking

Nog maandag vond in Los Angeles een herdenkingsplechtigheid plaats ter ere van Bryant en zijn dochter. Een pak basketbalcoryfeeën verzamelden hiervoor in het Staples Center: onder meer Michael Jordan, LeBron James en Kareem Abdul-Jabbar zakten af naar de thuisbasis van de LA Lakers om hun steun te betuigen, Beyoncé zong.

Vanessa Bryant hield een emotionele speech ter nagedachtenis van haar overleden echtgenoot en dochter. Michael Jordan kon zijn tranen niet bedwingen toen hij herinneringen ophaalde: 'We hadden een hechte vriendschap', zei de NBA-legende. 'Hij was als een broer voor mij. Toen Kobe overleed, stierf ook een stukje van mij.'

Bryant en dochter Gianna werden niet toevallig op 24/02 herdacht: de Amerikaan speelde jarenlang met nummer 24 op zijn shirt bij de LA Lakers, Gianna droeg steevast nummer 2.