Extra veiligheidsmaatregelen op Griekse eilanden voor nieuwe migrantenkampen
Het kwam al tot rellen tussen de oproerpolitie en lokale bewoners op het eiland Lesbos Foto: AP

Eenheden van de oproerpolitie zijn maandagavond naar de Griekse eilanden Lesbos en Chios gestuurd, waar de regering van Athene zich voorbereidt op de controversiële bouw van nieuwe kampen voor migranten.

De Griekse eerste minister Kyriakos Mitsotakis bevestigde afgelopen weekend dat er twee nieuwe detentiecentra zullen gebouwd worden, ondanks het verzet van de bevolking op die eilanden.

Die centra komen in de plaats van de overbevolkte kampen waar de migranten in vreselijke omstandigheden leven. In de kampen op Lesbos, Samos, Chios, Leros en Kos verblijven momenteel 38.000 mensen, terwijl er maar capaciteit is voor 6.200 personen.

‘De werken zullen onmiddellijk starten en worden voltooid. Er is geen weg terug’, aldus Mitsotakis nog zondag. De werken moeten deze week nog starten en de kampen zouden elk 7.000 mensen kunnen opvangen.

Maar de lokale autoriteiten en bewoners zijn niet langer bereid om duizenden asielzoekers op hun eilanden op te vangen, en hebben ermee gedreigd de toegang tot de toekomstige kampen te blokkeren om de bouw tegen te houden. Het kwam ook al tot rellen met de oproerpolitie.

Daarom heeft de regering besloten om extra veiligheidstroepen te sturen vanuit het vasteland. De politie is ingezet in de haven van de twee eilanden in de Egeïsche Zee om de komst van extra veiligheidstroepen te vergemakkelijken, meldt persbureau Ana.

Ook verzet op vasteland

De conservatieve regering, die in juli 2019 aan de macht kwam, kondigde aan dat de bestaande kampen in Lesbos, Samos en Chios in 2020 zullen worden gesloten en vervangen door nieuwe voorzieningen.

De regering probeert de spanningen op de eilanden te temperen door duizenden migranten over te brengen naar andere delen in Griekenland, maar ook daar heeft ze te maken met verzet van de Grieken.

De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR), Filippo Grandi, riep vrijdag op om maatregelen te nemen tegen de ‘schokkende en beschamende’ situatie waarin de mensen in de kampen op de eilanden moeten leven. In de eerste plaats moet er volgens hem werk gemaakt worden van het verstrekken van water, sanitaire voorzieningen en medische zorg.