Aanval Volkmarsen: dader was niet onder invloed van alcohol, woning doorzocht
De bestuurder raakte ook zelf gewond Foto: Uwe Zucchi/dpa

In het Duitse Volkmarsen zijn in totaal zestig mensen gewond geraakt toen een auto maandag inreed op een carnavalsstoet. Over de dader en zijn motief is erg weinig bekend. De politie heeft maandag zijn woning doorzocht.

De 29-jarige Maurice P. was volgens de politie niet onder invloed van alcohol toen hij op 'Rosenmontag' met een auto inreed op de carnavalsstoet in Volkmarsen, in de Duitse deelstaat Hessen. Of hij onder invloed was van drugs, is niet bekend. Over zijn motief is erg weinig bekend, de verwondingen die hij zelf heeft opgelopen bij de crash maken het voorlopig ook onmogelijk hem te verhoren.

De politie heeft maandag wel zijn woning bestormd en doorzocht naar aanwijzingen, meldt RTL. Ook het huis van de grootmoeder van de man in Volkmarsen werd doorzocht. Volgens het boulevardblad Bild zijn in de Mercedes van de bestuurder een tablet, een smartphone en een dashcam gevonden, waaruit zou moeten blijken dat hij goed wist wat hij deed en alles wou filmen. Dat hij bewust inreed op de stoet, zeggen ook ooggetuigen.

Volgens DPA stond Maurice P., die zelf in Volkmarsen woont, niet als extremist bekend bij het gerecht. 

18 kinderen gewond

Bij die aanrijding raakten zestig mensen gewond, onder wie 18 kinderen, bevestigde minister van Binnenlandse Zaken van Hessen Peter Beuth (CDU). De leeftijd van de slachtoffers schommelt tussen 2 en 85 jaar, zo heeft de regionale Hessische omroep dinsdag op gezag van het parket-generaal in Frankfurt gemeld. Hoe zwaar de kinderen er aan toe zijn, en of er ook zwaargewonden zijn, kon een politiewoordvoerster niet zeggen. Er melden zich nog steeds gewonde mensen. 

Het parket in Frankfurt is een onderzoek gestart voor poging tot moord.

Maandagavond werd trouwens nog een tweede man aangehouden, hij zou het incident hebben gefilmd, maar het was niet meteen duidelijk of hij een toeschouwer of medeplichtige was.

In Hessen vond vorige week nog een racistische aanslag plaats. De dader schoot toen in Hanau, op 200 kilometer van Volkmarsen, tien mensen dood voor hij zelfmoord pleegde. Volgens de politie is er geen verband.