Unia kreeg 25 klachten over Aalst Carnaval
Foto: BELGA

Bij het interfederaal gelijkekansencentrum Unia zijn een 25-tal klachten binnengekomen over het carnaval van Aalst. Gerechtelijke stappen zijn mogelijk.

De helft van de klachten is nog voor het rondgaan van de carnavalstoet in Aalst binnengelopen, de andere helft erna, dus sinds zondagmiddag. Dat zegt Patrick Charlier, de directeur van Unia. ‘We overleggen met het parket en de politie. Dan zullen we nagaan of er gerechtelijke stappen worden ondernomen’, zegt hij.

Volgens Charlier was de kritiek op de carnavalsstoet ‘een kroniek van een aangekondigde polemiek’, ‘ook al hadden de mensen achter de vorig jaar omstreden praalwagen de kazerne Dossin bezocht en hadden ze een ontmoeting met joodse organisaties in Antwerpen’.

‘Het stadsbestuur van Aalst en in het bijzonder de burgemeester hebben hun verantwoordelijkheid niet opgenomen om te anticiperen op risico’s en excessen’, zegt Charlier. Volgens hem gaven ze met de terugtrekking als Unesco-erfgoed het signaal dat ‘alles kon en mocht’.

 

Charlier hekelt de joodse karikaturen van zondag. ‘Zeker het stereotype van de jood als mier - weliswaar lokaal bedoeld als een woordspeling op “klaagmier” - is in een nationale en internationale context niet te begrijpen en duidelijk antisemitisch. Het is een verwijzing naar de vernietiging van de joden door de nazi’s als een vorm van ongedierte.’

 

Eerder vandaag veroordeelde de Europese Commissie de joodse karikaturen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig