Parijse Jardin des Tuileries kan rekenen op steun van Dior
Foto: Universal Images Group via Getty

Het Franse modehuis Dior gaat de komende jaren investeren in de opfrissing van de Jardin des Tuileries, een van de mooiste tuinen van Parijs.

Het Franse modehuis Dior organiseert wel vaker een defilé in de Jardin des Tuileries, ofwel de achtertuin van het Louvre. Dat was ook vorig seizoen het geval, toen creatief directeur Maria Grazia Chirui een collectie voorstelde in het teken van klimaatopwarming. En ook de volgende wintercollectie wordt er vandaag voorgesteld.

Maar het stukje groen in Parijs - sinds 1991 erkend door Unesco - waar elke dag duizenden Parijzenaars en toeristen passeren, is wel toe aan wat liefde. Het modehuis heeft zich daarom geëngageerd om de komende vijf jaar te investeren in de opfrissing van het park. Een concreet bedrag werd niet bekendgemaakt.

Het Louvre had eerder al opgeroepen tot donaties om het park onder handen te nemen, zoals het herstellen van de ijzeren poorten en sculpturen, het voorzien van nieuwe bomen en planten opdat de insectenpopulatie zich kan herstellen, en tot slot een project om het waterverbruik van de fonteinen te verminderen.

Standbeelden

Jardin des Tuileries werd in 1564 gecreëerd door Catherine de Medici, die er feesten organiseerde. Onder Louis XIV werd het terrein heringericht door diens landschapsarchitect André Le Nôtre, die ook de tuinen van Versailles aanlegde. Na de Franse Revolutie werd het een publiek park, dat nu jaarlijks veertien miljoen bezoekers verwelkomt. Er zijn meer dan veertig standbeelden te ontdekken van onder andere Louise Bourgeois en Auguste Rodin.

Dior maakt deel uit van het Franse luxeconcern LVMH, dat eerder al investeerde in tal van Italiaans monumenten, zoals de Trevifontein (Fendi) en de renovatie van de Spaanse Trappen (Bulgari) in Rome. Topman Bernard Arnault doneerde ook al 200 miljoen euro om de renovatie van de Notre-Dame te bekostigen.