In de Duitse stad Volkmarsen is een 29-jarige man ingereden op een carnavalsstoet. Tientallen mensen raakten gewond. De bestuurder is opgepakt, er werd een tweede persoon opgepakt, maar het is niet duidelijk of het om een verdachte of getuige gaat.

Een dertigal mensen, onder wie 'veel kinderen',  raakten maandag gewond, nadat een zilverkleurige Mercedes rond 14.30 uur was ingereden op een carnavalsstoet in Volksmarsen, in de Duitse deelstaat Hessen. Dat meldt de Duitse politie. De 29-jarige bestuurder reed eerst doelbewust langs enkele plastic barrières en versnelde daarna om de feestvierende menigte te treffen, bevestigen de lokale autoriteiten aan de krant Süddeutsche Zeitung. Pas na een dertigtal meter kwam het voertuig tot stilstand. 

De slachtoffers werden naar verschillende ziekenhuizen in de buurt gebracht. 'Enkele onder hen zijn zwaargewond', zegt het parket. 

Nog volgens Süddeutsche Zeitung zouden enkele boze carnavalisten met opgeheven vuisten naar de dader zijn gerend op de plaats van het misdrijf en moest de politie de man beschermen. De Duitse politie wil voorlopig geen details geven over 'de omstandigheden van de arrestatie'.  Er werd maandag een tweede persoon gearresteerd, liet het hoofd van de politie in Frankfurt, Gerhard Bereswill, weten. Het is nog onduidelijk of de opgepakte persoon een getuige of een verdachte is.

Het parket in Frankfurt is een onderzoek gestart naar poging tot vrijwillige doodslag. Over het precieze motief van de dader kan het parket nog geen uitsluitsel geven. Hij kon maandag ook niet meer verhoord worden omdat hij zelf ook verwondingen opliep tijdens de aanval. 'We onderzoeken alle pistes', klinkt het. In de deelstaat Hessen werden maandag alle carnavalsoptochten uit voorzorg afgelast.

Schietpartij Hanau

Carnaval is erg populair in westelijke delen van Duitsland, vooral in Keulen en Düsseldorf. Volkmarsen is een kleine stad met ongeveer 6.800 inwoners in het noorden van Hessen. De deelstaat raakte afgelopen woensdag nog opgeschrikt door dodelijke schietpartijen in Hanau, meer naar het zuiden. De dader, die racistische motieven had, schoot in totaal tien mensen dood en daarna ook zichzelf.