Carnavalsgroep De Zwiejtollekes reed opnieuw door de straten van Aalst met de Joodse karikaturen die vorig jaar tot een internationale storm van protest hebben geleid.

De context van de intussen beruchte poppen is dit jaar wel anders. De begeleidende geldzakken en ratten zijn verdwenen en de figuren worden samen met andere bevolkingsgroepen in een soort van schietkraam geplaatst. 'Lachen met alles en iedereen is eigen aan carnaval. Nooit kwetsend maar altijd om het plezier', zegt een vertegenwoordiger van De Zwiejtollekes aan persagentschap Belga. 'We laten zien dat we met iedereen kunnen opschieten maar ons niet laten doen. Met de schietschijven op ons kostuum maken we ook van onszelf een mikpunt.'

Tijdens het carnavalsfeest op de Grote Markt zongen aanwezigen in groten getale 'Hey Jood', een parodie op het nummer 'Hey Jude' van The Beatles.

Joden en Unesco

Een andere carnavalsgroep, Lossendeirdeveirdeirdeir, koos als thema ‘Het Oilsjters Tribunool’. Vooraan een hele reeks geviseerde groepen: een grote Joodse beeltenis met opmerkelijk lange tenen. De wagen is een duidelijke verwijzing naar de kritiek die Aalst Carnaval vorig jaar uitlokte.

Die kritiek kostte de stad haar erkenning van immaterieel cultureel erfgoed bij Unesco. En dus is naast Joden ook Unesco een thema op verschillende wagens. De carnavalisten vragen zich af 'waar je nog mee mag lachen'. 'Maar het is zeker niet zo dat alle carnavalisten zich georganiseerd hebben om de Joden te viseren', zegt de De Standaard-journaliste die ter plaatse is in Aalst.

Pijpenkrullen

De leden van Lossendeirdeveirdeirdeir motiveren het gebruik van de karikatuur. ‘We lopen als rechters van de humor door de straat’, zeggen ze aan persagentschap Belga. ‘Jood, priester, moslim,... met Carnaval in Aalst wordt er met alles en iedereen gelachen. Het staat zelfs zo geschreven in het Aalsters wetboek van de humor.’

Naast hun praalwagen steken alvast talrijke carnavalisten de draak met de Joodse gemeenschap. Grote haakneuzen, pijpenkrullen en andere stereotypen duiken hier en daar op.

De Vismooil'n, de carnavalsgroep die vorig jaar de internationale rel veroorzaakte door Joodse karikaturen te omringen met geldkisten en muntstukken, kiest dit jaar voor een grote vogel op hun belangrijkste praalwagen. Omdat ze vinden dat Aalst vorig jaar vogelvrij is verklaard door de controverse. 'Hoge bomen vangen veel wind', klinkt het. 'Aalst is uniek in de wereld op gebied van spot en vrije meningsuiting.'