Italië neemt drastische maatregelen tegen coronavirus
Coronapatiënten worden in Milaan van het ene naar het andere ziekenhuis overgebracht. Foto: Photo News
Het nieuwe coronavirus blijft om zich heen grijpen in de noordelijke Italiaanse regio Lombardije. Elf steden zijn onder quarantaine geplaatst, het carnaval in Venetië wordt afgelast.

In Lombardije zijn tot dusver al 89 besmettingen gemeld, maakte gouverneur Attilio Fontana zondag bekend. Het totale aantal besmettingen in Italië zou inmiddels al boven de 150 uitkomen. Het virus eiste ook al drie levens.

Premier Giuseppe Conte kondigde zaterdag drastische maatregelen aan om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. ‘In zones die als hotspots worden gezien, moet speciale toestemming worden verleend voordat mensen mogen komen of gaan’, zei hij op een persconferentie. Wie zich daar niet aan houdt, riskeert een boete.

Scholen en bedrijven gesloten

De noodmaatregelen blijven enkele weken van kracht. Ze hebben gevolgen voor zowat 50.000 mensen, die al het verzoek hadden gekregen thuis te blijven. Het gaat om elf steden: tien in de regio Lombardije en één nabij Padua in de noordwestelijke regio Veneto. Scholen en bedrijven moeten er de deuren sluiten, net als bedrijven en sportclubs. Sportwedstrijden en evenementen zijn afgelast.

De civiele bescherming heeft duizenden bedden ter beschikking in legerfaciliteiten en hotels om eventueel zieken of mensen in quarantaine op te vangen. Codogno, een gemeente op een 60-tal kilometer van Milaan, geldt als het centrum van de besmetting met het covid-19-virus. De stad telt 15.000 inwoners, van wie er veel in het grote Milaan werken. Het openbare leven is er stilgevallen.

'Drastische maatregelen'

In Venetië zal het bekende carnaval omwille van het nieuwe coronavirus afgelast worden. 'We moeten drastische maatregelen nemen', zei de gouverneur van de regio Veneto, Luca Zaia. Naast de afgelasting van carnaval 'zullen er zelfs nog meer maatregelen volgen', zei hij. 

In Veneto zouden 25 mensen die besmet zijn met het sars-CoV-2-virus. In Venetië zelf zijn twee oudere mensen opgenomen in het ziekenhuis. Het gaat om de eerste coronazieken in de stad zelf.

Reisadvies

Ons land heeft intussen zijn reisadvies voor Italië aangepast. De Belgische overheid raadt aan om de instructies van de lokale autoriteiten te volgen en zich te informeren.