Nieuwe weekendstorm is een feit
Foto: BELGA

Op de meetpaal Westhinder is zondagochtend 9 beaufort gemeten. We spreken nu officieel van een Belgische storm, zo laat KMI-meteoroloog David Dehenauw weten op Twitter.

Het stormweer was aangekondigd. In het binnenland zijn rukwinden mogelijk tot 85 à 90 kilometer per uur. Aan zee kunnen de windstoten oplopen tot 100 kilometer per uur. Het KMI heeft code geel afgekondigd. In de loop van de namiddag ruimt de wind naar west tot westnoordwest en neemt in kracht af, zegt het KMI.

De FOD Binnenlandse Zaken heeft zaterdagavond het nummer 1722 geactiveerd voor niet-dringende hulp. Het is het derde weekend op rij dat er een storm over ons land raast.

Behalve dat de wind veel krachtiger is, blijft het weer hetzelfde als de voorbije dagen: zwaarbewolkt met heel regelmatig regenval. Naar de avond toe wordt het droger in Vlaanderen. In het westen en noorden zijn er tijdelijk wat opklaringen mogelijk.

In de loop van de nacht wordt op de meeste plaatsen droog. De bewolking neemt echter geleidelijk opnieuw toe na middernacht en tegen de ochtend kan er vanaf de Franse grens opnieuw wat lichte regen gaan vallen. Minima van 1 graad in de Hoge Venen tot 7 graden aan zee. De matige noordwestelijke wind neemt verder in kracht af en wordt zwak tot matig uit veranderlijke of zuidelijke richtingen.

Maandag wordt het zwaarbewolkt met soms wat lichte regen of motregen. ‘s Ochtends waait er een zwakke tot matige zuidenwind, maar deze neemt tegen de middag toe naar een vrij krachtige tot krachtige westzuidwestenwind. Aan zee is lokaal zelfs een zeer krachtige wind mogelijk. Rukwinden van 60 tot 80 km/u zijn mogelijk. Het blijft erg zacht met maxima tussen 9 graden in de Ardennen en 13 graden in het centrum.