Stoet Aalst Carnaval vertrekt met uur vertraging
Het carnaval in Aalst (Archiefbeeld) Foto: belga

In Aalst gaat de carnavalstoet zondag door, ondanks de storm in ons land. De stoet zal wel pas om 14.00 uur vertrekken. In Scherpenheuvel-Zichem, Essen en Eisden wordt de stoet wel geannuleerd uit voorzorg, net zoals in enkele Nederlandse steden.

Het stadsbestuur van Aalst oordeelt dat de stoet wel kan doorgaan, meldt de VRT. De officiëel start was voorzien om 13.00 uur, dat zou dan 14.00 worden. De windsnelheid zou dat zakken tot ongeveer 40 kilometer per uur. 'Het zal niet zo'n aangenaam weer zijn, maar wel veilig weer', zegt Aalsters burgemeester Christophe D'Haese (N-VA).

De weersomstandigheden zijn zondag allesbehalve ideaal om praalwagens met grote tijdelijke constructies uit lichte materialen in krachtige wind te laten uitrijden. Daarom zjin wel een aantal bijkomende eisen gesteld. Zo mogen geen mensen postvatten op meer dan twee meter hoogte. Er mogen op de wagens ook geen losse voorwerpen liggen, en er mogen geen uitschuivende of roterende delen worden gebruikt op de praalwagens. 

In de regio van Aalst kunnen de windsnelheden rond de middag tot rond de 90 kilometer per uur zouden oplopen. 'Alles wat niet vast zit gaat dan gaan vliegen', waarschuwde weerman Frank Deboosere vanmorgen op Radio 1, zonder zich te willen uitspreken of een annulatie noodzakelijk is.

Elders wel annulaties

Burgemeester Manu Claes (CD&V) van Scherpenheuvel-Zichem heeft zondagmorgen na overleg met brandweer, politie, gemeentelijke diensten en de organisatoren beslist om de geplande carnavalstoet in deelgemeente Zichem af te gelasten. 'Gezien deze namiddag stormachtig weer verwacht wordt met veel regen en rukwinden tot 90 km per uur en meer kan de veiligheid van deelnemers en publiek niet verzekerd worden'.

In het Antwerpse Essen werd de carnavalsoptocht wel geschrapt uit voorzorg. Het gemeentebestuur verwijst naar de voorspelde hevige rukwinden. De hoge praalwagens zouden daardoor gevaar kunnen opleveren.

'De stoet laten doorgaan zou de veiligheid van carnavalisten en het publiek in gevaar brengen', klinkt het zaterdag. Er wordt een alternatief programma voorzien in sporthal De Heuvelhal, waar het publiek de carnavalswagens kan bekijken op groot scherm en waar enkele verenigingen hun geplande acts zullen uitvoeren.

Het Limburgse Eisden maakte zaterdagavond dezelfde beslissing. Burgemeester Raf Terwingen wil geen risico's nemen. De stoer wordt verplaatst naar paaszondag.

Ook in het Oost-Vlaamse Geraardsbergen werd het Krakelingenfeest afgelast, maar de feestelijkheden zullen alsnog doorgaan op 22 maart, weliswaar in een afgeslankte versie. 'Om het recurrent karakter te respecteren, zodat we de Unesco-erkenning niet in het gedrang brengen', zegt burgemeester Guido De Padt. 'We hebben daar destijds hard voor gewerkt.'

Nederland

Ook bij onze noorderburen kunnen meerdere carnavalsoptochten  niet doorgaan. Onder meer die van zondag in Weert, in Nederlands Limburg, is afgelast. Zaterdag gingen de stoeten in Kwadendamme en Lewedorp in de gemeente Borssele, in Zeeland, niet door.