Onderzoek naar corruptie bij Kansspel-commissie
Foto: Boumediene Belbachir

Er ligt een bom onder de Kansspelcommissie, het orgaan dat de goksector in ons land reguleert. In een document dat Het Laatste Nieuws kon inkijken, staat onder meer dat ambtenaren cadeaus van gokbedrijven hebben aanvaard. De feiten spelen zich af aan de top. De sector zelf wil niet reageren.

In alle stilte voerde het Centrum Integriteit (CINT) de voorbije maanden een onderzoek naar mogelijke fraude en corruptie bij de Kansspelcommissie. De speurders namen computers in beslag en verhoorden personeelsleden. Ze kwamen tot verbijsterende conclusies. Er zijn vijf ernstige integriteitsschendingen vastgesteld.

Het gaat onder meer over misbruik van overheidsmiddelen, het onderscheppen van e-mails, machtsmisbruik en het aanvaarden van voordelen van gokbedrijven. Vooral dat laatste is bijzonder kwalijk. Als de waakhond van de goksector cadeaus aanvaardt van gokfirma’s, staat de deur naar corruptie wagenwijd open.

Het onderzoek spitste zich vooral toe op directeur Peter Naessens. ‘Mijn cliënt heeft een integere reputatie en zal zich verdedigen tegen alle aantijgingen’, zegt zijn advocaat Anne Marie De Clerck. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) reageert kort: ‘Ik bestudeer het rapport en zal gepaste maatregelen nemen.’

BAGO, de beroepsvereniging van de vijf grootste private kansspelondernemingen in België, 'wenst geen commentaar te geven op een rapport waarvan het de exacte inhoud niet kent'.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig