Ardennen mogen dromen van sneeuwlaagje
Regen en wind: dat betekent opletten met de paraplu Foto: EPA-EFE

Het wordt een carnavalsweekend met veel regen en wind, vooral op zondag. Het is wel zeer zacht, zegt het KMI. Midden volgende week zou er mogelijk wel een dun sneeuwtapijt vallen in de de Ardennen.

Zaterdagnamiddag is het betrokken en valt er hier en daar wat lichte regen of motregen. Het wordt zeer zacht met maxima van 6 graden in Hoog-België tot 11 of 12 graden in Vlaanderen. De westzuidwestenwind waait in het binnenland vrij krachtig en aan zee krachtig met rukwinden rond 65 km/uur en aan zee 70 km/uur.

Zaterdagavond is het zwaarbewolkt met lokaal lichte regen of motregen. In de loop van de nacht gaat het harder regenen vanaf het zuidwesten. De minima liggen tussen 6 en 9 graden. De zuidwestenwind is matig of soms nog vrij krachtig met rukwinden tot 65 km/uur. Tijdens de nacht wordt het tijdelijk rustiger, maar op het einde van de nacht wakkert vanaf de Franse grens de wind opnieuw aan tot vrij krachtig (krachtig aan zee) met dan rukwinden tot 60 à 70 km/uur.

Zondag is het zwaarbewolkt met regelmatig regen. De maxima liggen tussen 9 graden in de Ardennen en 13 graden in het westen. Er staat een soms krachtige, aan zee zeer krachtige tot tijdelijk eventueel stormachtige, westzuidwestenwind, ruimend tegen de avond naar het westen tot westnoordwesten met rukwinden tot zowat 85 km/uur, lokaal eventueel iets meer.

Zondagavond regent het eerst nog, vooral over het zuidoosten van het land. In het westen en noorden zijn er tijdelijk wat opklaringen mogelijk. In de loop van de nacht wordt het op de meeste plaatsen droog. De bewolking neemt echter geleidelijk opnieuw toe na middernacht en tegen de ochtend kan er wat lichte regen vallen. Minima van 2 graden over de Hoge Venen tot 7 graden aan zee. Er staat een matige westnoordwestenwind die in het tweede deel van de nacht krimpt naar het zuiden en iets aanwakkert.

Maandag wordt het zwaarbewolkt met soms wat lichte regen of motregen. 's Ochtends waait er een zwakke tot matige zuidenwind, maar deze neemt tegen de middag toe naar een vrij krachtige tot krachtige westzuidwestenwind. Aan zee is lokaal zelfs een zeer krachtige wind mogelijk. Rukwinden van 60 tot 80 km/uur zijn mogelijk. Het blijft erg zacht met maxima tussen 9 graden in de Ardennen en 13 graden in het centrum.

Dinsdag wordt een onstabiele dag met enkele buien. Vooral in Vlaanderen zijn opklaringen mogelijk, ten zuiden van Samber en Maas is het meestal zwaarbewolkt. De maxima liggen tussen 4 en 9 graden bij een matige wind uit westelijke tot zuidwestelijke richtingen.
Woensdag wordt het wisselvallig met soms stevige buien. In Hoog-België, maar af en toe ook in andere streken, kunnen de buien een winters karakter krijgen. Een sneeuwlaagje van enkele centimeters is mogelijk in de Ardennen. Er is ook kans op korrelhagel en een donderslag. De maxima liggen tussen 0 en 6 graden.