Na twee doden en 51 besmettingen: Italië treft maatregelen tegen coronavirus
Iedereen die in aanraking kwam met een van de besmette patiënten, moet verplicht 14 dagen in quarantaine Foto: reuters

In Italië zijn twee mensen overleden na besmetting met het nieuwe coronavirus. Er zijn in totaal ook al 51 besmettingen vastgesteld, voornamelijk in de regio rond Milaan. De Italiaanse regering treft maatregelen.

Luca Zaia, gouverneur van Veneto, meldde vrijdagnacht het overlijden van een 78-jarige man aan het persbureau Ansa. Hij was een van de twee ouderen in Veneto, de regio rond Venetië, van wie tot dusver nog niet officieel was bevestigd dat ze leden aan de ziekte. Hij stierf vrijdagavond in een ziekenhuis in Padua. De man lag al tien dagen in het hospitaal.

Volgens Italiaanse media is zaterdagmorgen ook een 75-jarige vrouw aan het virus overleden in Codogno, zo'n 60 kilometer ten zuiden van Milaan. Ze was al een tiental dagen in het ziekenhuis, maar pas na haar overlijden werd vastgesteld dat ze met het virus besmet was, zo schrijft de krant Corriere Della Sera

In de regio Lombardije zijn ook 39 besmettingen vastgesteld, in Veneto nog eens twaalf, zo werd zaterdag bevestigd. Eerder hadden ook drie toeristen in Rome positief getest. De Italiaanse regering heeft daarom beslist dat iedereen die met hen in aanraking kwam, verplicht in quarantaine moet voor veertien dagen. De autoriteiten in tien Italiaanse dorpen hebben besloten om scholen, kroegen en openbare gebouwen te sluiten. Ongeveer 50.000 mensen wordt in de getroffen gebieden geadviseerd binnen te blijven. Kerkdiensten, carnavalsvieringen en sportevenementen zijn opgeschort.

Meeste besmettingen in Codogno

De meeste slachtoffers bevinden zich in Codogno, op zestig kilometer van Milaan. De uitbraak van het virus heeft daar tot grote onrust geleid. Op een bordje bij de spoeddienst stond zaterdag 'geen toegang' en in het centrum waren alleen een bakker en een apotheek open. Andere winkels bleven dicht. Burgemeester Francesco Passerini van het plaatsje met 15.000 inwoners zegt dat de bevolking 'extreem bezorgd' is over de verspreiding van de ziekte.

Volgens de autoriteiten zijn ook vijf werknemers van het ziekenhuis van  Codogno getroffen. Ze raakten besmet toen nog niet duidelijk was dat het coronavirus in het spel was. Een 38-jarige Italiaan die het virus ongewild verspreidde ligt vrijdag nog steeds op de intensive care van het ziekenhuis.

Het virus werd donderdag bij hem ontdekt. Hij ligt sinds woensdag in het ziekenhuis. Ook zijn hoogzwangere vrouw raakte besmet. Omdat er aanvankelijk geen voor de hand liggende banden waren met China, was hij niet op het coronavirus getest. Dit gebeurde pas toen zijn toestand verslechterde en zijn vrouw zei haar man onlangs een vriend ontmoette die is teruggekeerd uit China. Of hij aan de oorsprong van de uitbraak in Italië ligt, is niet duidelijk. De in januari teruggekeerde man had nooit symptomen, luidt het.

In China zijn inmiddels ruim 2.200 mensen aan de gevolgen van het virus overleden. Vorige week zaterdag bezweek in een ziekenhuis in Parijs een 80-jarige Chinese toerist aan de ziekte. Dat was het eerste dodelijke slachtoffer in Europa