België trekt uitnodiging aan Palestijnse ngo in na Israëlische druk
De VN-Veiligheidsraad in New York. Foto: Yorick Janssens/belga

De Palestijnse ngo Defense for Children Palestine komt maandag niet spreken op een briefing van de VN-Veiligheidsraad. België, deze maand voorzitter van de Veiligheidsraad, had de ngo uitgenodigd, maar stelt de toespraak uit na toenemende druk uit Israël.

België is sinds januari lid van de VN-Veiligheidsraad, en is in februari een maand lang voorzitter van de raad. België had in het kader van dat voorzitterschap een Palestijnse ngo uitgenodigd om op 24 februari te spreken in de Veiligheidsraad. De ngo luistert naar de naam Defense for Children Palestine en komt op voor de rechten van Palestijnse kinderen in oorlogsgebied.

De uitnodiging schoot in Tel Aviv in het verkeerde keelgat. De nummer twee van de Belgische ambassade in Israël, Pascal Buffin, werd eerder deze maand tot twee keer toe op het matje geroepen bij Buitenlandse Zaken in Jeruzalem. Concreet heeft Israël vooral problemen met Brad Parker, de verantwoordelijke van DCIPalestine in Ramallah. Hij zou volgens Israël anti-Israëlische boodschappen verspreiden via sociale media. ‘Hij is gekend voor zijn extreme standpunten tegenover Israël’, zei een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken vorige week nog aan het Franse persagentschap AFP.

De Israëlische ambassadeur in ons land, Emmanuel Nahshon, riep de Belgische regering op de uitnodiging voor DCIPalestine in te trekken. ‘België heeft een ngo die gelieerd is aan terreur uitgenodigd voor een debat in de VN-Veiligheidsraad. De bezorgdheid van België om kinderen strekt zich niet uit tot Israëlische kinderen die het slachtoffer worden van raketten van Hamas’, liet hij vorige week weten via Twitter. ‘De uitnodiging voor DCI-P moet geannuleerd worden.’ Nashon werd twee weken geleden zelf al op het matje geroepen bij Buitenlandse Zaken in Brussel, omdat hij zich via Twitter kritisch had uitgelaten over ons land.

‘Uitstel, geen afstel’

De uitnodiging voor DCIPalestine is nu inderdaad ingetrokken, bevestigt de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken aan Belga. ‘Ons land ziet daar inderdaad van af’, zegt een woordvoerder, al gaat het om ‘uitstel en geen afstel’, benadrukt de FOD. ‘Kinderen in gewapende conflicten blijven een prioriteit voor de Belgische diplomatie, en we blijven ons inzetten vanuit de VN-Veiligheidsraad om het lot van kinderen te verbeteren, ook in Israël-Palestina’, zegt de woordvoerder. ‘Die situatie blijft onderbelicht en moet besproken kunnen worden, maar we stellen vast dat die omstandigheden er nu niet zijn.’

België onderzoekt de mogelijkheid om de ngo op een later tijdstip te horen. ‘Dat gebeurt in samenspraak met DCI. Wij blijven gehecht aan de deelname van het maatschappelijk middenveld aan het debat’, merkt Buitenlandse Zaken op.

De diplomatieke relaties tussen Israël en België staan al een tijdje op gespannen voet, onder meer door Aalst Carnaval. Donderdag riep de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz België op om het carnavalsfeest te verbieden. ‘België zou zich als westerse democratie moeten schamen om zo’n giftige antisemitische vertoning toe te laten’, schreef hij op twitter. Vorig jaar zorgde een wagen met Joodse karikaturen voor veel verontwaardiging. Het kostte Aalst Carnaval zijn Unesco-erkenning.