Tien jaar na zijn dood: unieke collectie Alexander McQueen onder de hamer
Foto: rr auctions
Modeliefhebbers met een goed gespekte bankrekening, opgelet: RR Auction veilt stuks van de Britse ontwerper Alexander McQueen, waaronder enkele heel iconische items.

Geïnteresseerden kunnen bieden op 72 ontwerpen uit de archieven van het modehuis. Het gaat om de persoonlijke collectie van Ruti Danan, die jarenlang met McQueen heeft samengwerkt.

Tussen de stuks zitten onder meer een broek en rokken in het rode ruitjespatroon die het punky kantje van de designer beklemtoonden, maar ook privé-items zoals fotoboeken van het werk backstage, patronen en kunst. 'Je kunt een uniek stukje modegeschiedenis in huis halen', zegt Bobby Livingston van veilinghuis RR Auction.

Bieden kan vanaf 200 dollar (185 euro). Een militair jasje met asymmetrische vorm en barokke borduursels uit de herfst- en wintercollectie van 1996 zou zo’n 20.000 dollar (18.535 euro) in het laatje moeten brengen.

Alexander McQueen kwam in februari 2009 om het leven door zelfdoding, negen dagen nadat zijn moeder was overleden aan kanker. Zijn overlijden wordt gezien als een groot verlies van talent in de modewereld.

Op 11 februari jongstleden, exact tien jaar na zijn dood, verscheen Kate Middleton in een marineblauw ensemble van het modehuis. Zij was en is nog steeds grote fan van het werk van de man en eerde hem op haar eigen manier. De trouwjurk van de hertogin van Cambridge werd in 2011 ontworpen door Sarah Burton, die als creatief directeur werd aangeduid na de dood van McQueen.

Burton zelf maakte onlangs bekend dat ze van plan is om oude stoffen van het modehuis te doneren aan modestudenten, om te gebruiken in hun afstudeercollecties.

Wie vragen heeft rond zelfdoding kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be