OMA ontwerpt nieuwe hoofdzetel NMBS aan Brussel-Zuid

Het station Brussel-Zuid, waar de NMBS zijn hoofdzetel wil onderbrengen, wordt getransformeerd door het consortium OMA, Jaspers-Eyers Architects en Assar Architects.

De NMBS maakte samen met het nieuws ook de eerste beelden bekend van het ontwerp, waarvoor OMA, het architectenbureau van Rem Koolhaas, de handen in elkaar heeft geslagen met twee lokale bureaus: Jaspers-Eyers Architects en Assar Architects. Het historische gebouw aan de Fonsnylaan wordt behouden, maar architect Reinier De Graaf heeft er een groot glazen volume aan toegevoegd waar de NMBS al zijn diensten in kan onderbrengen, die nu nog verspreid zitten.

In het ontwerp werd uiteraard ook gedacht aan de treinreiziger. 'De hoofdingang wordt veel zichtbaarder en toegankelijker en ook de sokkel van de gebouwen langs de Fonsnylaan wordt nieuw leven ingeblazen. Daarin komen zowel nieuwe handelsruimtes als de ingang van de nieuwe hoofdzetel, die bovendien toegankelijk wordt voor het publiek, met onder meer een exporuimte', klinkt het in het persbericht. Er komt ook een derde spoorgang van de Fonsnylaan tot de perrons om een vlottere doorstroming van de reizigers mogelijk te maken.

‘Het doel is om de wijk nieuw leven in te blazen en op elk moment van de dag meer uitnodigend, gezelliger en levendiger te maken. De renovatie van de bestaande gebouwen en de uitbreiding zullen helpen om de wijk een nieuw imago te geven’, aldus nog NMBS

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig