Coronavirus verspreidt zich in Chinese gevangenissen: vijfhonderd besmettingen
Foto: AFP

In China zijn er ongeveer vijfhonderd besmettingen met het nieuwe coronavirus in gevangenissen. Vooral de gevangenis van Rencheng, in de noordoostelijke provincie Shandong, is getroffen met zeker tweehonderd gedetineerden en zeven cipiers die het virus hebben opgelopen.

De provinciale regering van Shandong heeft de verantwoordelijke voor justitie en een aantal andere functionarissen ontslagen wegens nalatigheid. Meer dan 2.000 gevangenen werden getest op het virus. De autoriteiten melden dat ze een gespecialiseerd ziekenhuis opzetten en dat er inspectieteams naar andere gevangenissen en detentiecentra gestuurd worden.

Het virus heeft ook hard toegeslagen in de vrouwengevangenis van Wuhan, de miljoenenstad waar het nieuwe coronavirus uitbrak. Daar zijn er 230 gevallen. De directrice van de gevangenis is ontslagen.

Besmettingshaarden

Volgens het Chinese ministerie van Justitie zijn er geen dodelijke slachtoffers en worden de besmette gevangenen in isolatie gehouden.

Ondanks de drastische maatregelen van de Chinese autoriteiten om mensen af te zonderen en het verkeer stil te leggen, lijkt de stijging van het aantal besmettingen in de gevangenissen erop te wijzen dat nieuwe besmettingshaarden kunnen opduiken op plekken waar veel mensen kort op elkaar zitten. Dat schreef De Standaard eerder ook over de cruiseschepen.