Luchthavenpolitie Zaventem plant nieuwe acties tijdens krokusvakantie
Themabeeld Foto: Brussels Airport

De hinder op Brussels Airport is vandaag relatief beperkt gebleven door de stiptheidsacties van agenten van de luchtvaartpolitie. Nog de hele krokusvakantie plannen de vakbonden prikacties, wat opnieuw tot hinder zal leiden.

Brussels Airport houdt omwille van de stiptheidsacties rekening met langere wachttijden tot en met 1 maart, zo meldt de luchthavenuitbater via de website. De politievakbonden gaan immers nog de hele krokusvakantie actie voeren op Zaventem. Dat was aanvankelijk niet het plan, maar volgens de bonden zijn de agenten van de luchtvaartpolitie het aanhoudende tekort aan personeel en middelen meer dan beu. 'De frustraties bij het personeel zijn zo groot dat ze nu niet willen stoppen', zegt Luc Breugelmans van ACOD.

De luchthaven raadt de reizigers aan 'om ruim op tijd naar de luchthaven te komen (minstens een uur vroeger dan voorzien)' en om het openbaar vervoer te gebruiken omdat acties op de toegangswegen niet uit te sluiten zijn. De woordvoerster verduidelijkt dat reizigers voor een vlucht buiten de Schengenzone zaterdag best minimaal 3 uur op voorhand komen en voor een vlucht binnen de Schengenzone minimaal 2 uur.

De ochtendspits op de luchthaven van Zaventem werd vandaag ook al bemoeilijkt door extra identiteitscontroles. 'Op een gegeven moment was het een uur tot anderhalf uur extra aanschuiven. Toch heeft niemand zijn of haar vlucht gemist', zegt Nathalie Pierard van Brussels Airport. Vrijdagmiddag verliep alles weer zo goed als normaal. 'Toch blijven we passagiers vragen om ook in de komende dagen ruim op tijd naar de luchthaven te komen omdat nieuwe acties verwacht worden', klinkt het.

De stiptheidsacties kwamen er nadat overleg tussen politiebonden en de directie woensdag niets had opgeleverd. De vakbonden en de overheid onderhandelen al weken over het nijpende personeelstekort en het gebrek aan middelen bij de luchthavenpolitie. ‘Er is momenteel een tekort van 140 politiemensen’, zegt Dehaes.