Veel politici in Duitsland houden de radicaal-rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) onrechtstreeks medeverantwoordelijk voor de moorden van woensdagavond. Minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer kondigde al scherpere veiligheidsmaatregelen aan.

Er zijn veel aanwijzingen dat de dader uit racisme en een extreemrechts gedachtegoed handelde, verklaarde bondskanselier Merkel vanmorgen. Ze zei dat alles in het werk wordt gesteld om de zaak uit te klaren.

‘Racisme is een gif, haat is een gif’, zei Merkel. ‘Dit gif bestaat in onze samenleving en ligt aan de basis van veel te veel misdaden.’ De bondskanselier benadrukte dat ‘we geen onderscheid maken tussen burgers naargelang hun afkomst of religie’.

Andere politici kijken nadrukkelijk naar het AfD.

Het gif van AfD

CDU'er Norbert Röttgen, die enkele dagen geleden verrassend naar buiten trad als kandidaat om Angela Merkel op te volgen als kanselier, zei dat de aanslagen niet 'geïsoleerd' bekeken mogen worden. 'Wij moeten het gif bestrijden, dat door AfD en anderen in onze samenleving gedragen wordt', stelde hij tegenover de krant BILD.

Volgens Konstantin Kuhle, expert binnenlandse zaken van de liberale partij FDP, is AfD medeschuldig aan het maatschappelijke klimaat in Duitsland. 'De AfD draagt medeverantwoordelijkheid voor het klimaat van haat en racisme in Duitsland', stelde hij in een uitzending van BILD Live.

Ook Konstantin von Notz, politicus bij de Duitse Groenen, legt een verantwoordelijkheid bij AfD. 'We zien dat sinds vele maanden en jaren. Het gestook en het discours in onze samenleving heeft gevolgen. Als je kijkt wat er elke dag aan haat en ophitsing wordt verspreid, dan heeft dat vaak gevolgen, ook dodelijke.' 

Katja Kipping, voorzitster van het extreemlinkse Die Linke, nam op Twitter geen blad voor de mond. 'De racistische aanslag van Hanau is geen ongeval. Zulke daden worden aangevuurd door een rechtse hetze, die spreekt over 'evenwichtige wreedheid' (een verwijzing naar woorden van Björn Höcke, AfD-leider in de deelstaat Thüringen en voorman van de extreemrechtse 'Flügel' binnen de partij) en 'remigratie' en mensen hun waardigheid ontzegt.'

Annegret Kramp-Karrenbauer, die onlangs aankondigde op te stappen als voorzitter van de CDU, stelde dat de aanslagen in Hanau de noodzaak onderstrepen dat haar partij zich afgrenst van AfD. 'Hanau bevestigt mij in mijn houding dat het voor de CDU altijd heel duidelijk moet zijn dat er geen samenwerking met die partij mag zijn, die rechts-extremisten en nazi's in haar rangen duldt'. En nog: 'Hoe belangrijk het is om deze brandmuur te hebben, dat zien we op een dag als Hanau.

Het Afd heeft al gereageerd op de beschuldigingen. Jörg Meuthen, voorzitter van AfD, stelde op twitter: 'Dit is noch rechtse noch linkse terreur, dit is de paranoïde daad van een gek. Elke vorm van politieke instrumentalisering van deze verschrikkelijke daad is een cynische vergissing.'

Meer beveiliging

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer wil intussen de veiligheidsmaatregelen in Duitsland versterken. Donderdagavond nog zit hij samen met alle binnenlandministers van de respectievelijke deelstaten om te bekijken hoe 'we de komende dagen de veiligheidsituatie nog beter kunnen waarborgen'. Dat zei Seehofer bij een bezoek aan een van de geviseerde shishabars.

De CSU-minister had het over de 'vele openbare manifestaties' van de komende dagen, waarmee hij verwees naar de carnavalsvieringen in Duitsland, en de 'gevoelige instellingen', waarmee hij doelde op synagoges en moskeeën.
Seehofer zei ook dat zal worden nagegaan welke gevolgen de politiek uit de schietpartijen moet trekken. Mogelijk zijn nog meer wetswijzigingen noodzakelijk, luidde het. Net zoals bondskanselier Angela Merkel noemde hij racisme een 'gif'. 

Signaal tegen islamofobie

De Duitse moslimgemeenschap vindt dat de strijd tegen extreemrechts moet opgedreven worden. Ze vraagt al langer een duidelijk signaal tegen islamofobie, klinkt het. Ook de Confederatie van Koerdische Gemeenschappen is boos op de Duitse leiders die 'niet resoluut optreden tegen rechtse netwerken en rechts terrorisme'.