De man die het vuur opende op twee shishabars in Hanau, is geïdentificeerd als de 43-jarige Duitser Tobias R. Wat weten we over hem?

De man schoot negen mensen dood in twee shishabars voor hij zijn 72-jarige moeder en zichzelf in zijn woning in Hanau van het leven beroofde. Veel van zijn slachtoffers hadden een migratieachtergrond. Vooral Koerden zouden de geviseerde shishabars frequenteren.

Alles wijst erop dat de schutter extreemrechtse sympathieën had. ‘Volgens wat we nu weten, is er een xenofoob motief’, verklaarde de minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Hessen Peter Beuth.

Brief

Procureur-generaal Peter Frank bevestigt dat de verdachte een manifest online heeft gepost. 'Op zijn internetpagina postte hij video's en een soort van manifest die - naast obscure gedachten en absurde complottheorieën - getuigen van diepgewortelde racistische opvattingen.'

De brief  van 24 pagina's is gericht 'aan het hele Duitse volk' waarin Tobias R. zijn visie op de wereld uiteenzette. Zo spreekt hij over de noodzaak om bepaalde volkeren te vernietigen. Hij liet zich negatief uit over migranten uit Arabische landen en Turkije. Verder komen er in het manifest ook verschillende complottheoriën boven. Zo meent R. dat Duitsland gecontroleerd wordt door geheime diensten. Maar evengoed spendeert hij volledige pagina's in het manifest over het uitblijven van zijn 'liefdesgeluk', dromen waarin zijn vader een hoofdrol speelt of zelfs de problemen van het Duitse nationale voetbalelftal.

Video

Volgens de brief die onder de naam Tobias R. werd gepubliceerd, liep de verdachte eind jaren negentig stage in het bankwezen in de regio van Frankfurt. In 2007 studeerde hij naar eigen zeggen af met een diploma bedrijfskunde. De man zou de voorbije achttien jaar geen relatie met een vrouw hebben gehad, blijkt ook uit datzelfde manifest.

Op 14 februari 2020 werd nog een video onder de naam van de verdachte op YouTube geplaatst. Daarin verspreidt de man in het  Engels ‘een persoonlijke boodschap aan alle Amerikanen’. Hij zegt daarin dat er in de VS ondergrondse militaire voorzieningen bestaan, waarin kinderen mishandeld en gedood worden en waar de duivel wordt vereerd. De video bevat geen aanwijzingen van een dreigende aanslag. Onder het filmpje publiceerde een link naar zijn persoonlijke homepage, waar nog andere video’s en documenten stonden. Hij komt rustig en beredeneerd over.

Wapenvergunning

De politie liet weten dat Tobias R. niet bekend was bij het gerecht. Volgens Die Zeit zou hij ook bij de inlichtingendiensten niet bekend gestaan hebben. R. had wel een wapenvergunning, en was ook lid van een schietclub. Een buurman vertelt aan Duitse media dat hij ‘een onopvallend en normaal figuur leek’.