Duizenden gezinnen urenlang zonder stroom in West-Vlaanderen, problemen opgelost
Themabeeld. Foto: Photo: Tom Palmaers

Door een stroompanne zaten duizenden gezinnen in de omgeving van Knokke-Heist en Zeebrugge urenlang zonder stroom. Volgens hoogspanningsnetbeheerder heeft een aanemer bij en boring een hoogspanningskabel geraakt.

'Het veiligheidssysteem is in werking getreden, waardoor de hoogspanningspost in Zeebrugge zonder spanning is gevallen. Dat heeft voor een cascade-effect gezorgd', aldus het bedrijf.De hinder duurde van in de vroege voormiddag tot rond 10.30 uur.

'De defecte hoogspanningspost in Zeebrugge is van Elia, maar voedt ook ons net', zei  woordvoerder van Fluvius David Callens tijdens de panne. Daarom kon Fluvius geen elektriciteit voorzien aan klanten in de regio Knokke, Heist en Oostkerke.

Bij De Lijn zorgde de panne voor het uitvallen van de kusttram. Er werd een pendelbus ingezet tussen Duinse Polders en Knokke Station. Het treinverkeer tussen Brugge en Zeebrugge was ook onderbroken, er werden vervangbussen ingeschakeld. 

Bedrijven, restaurants en politie ondervonden ook hinder.

Kilometerslange file

Ook de snelwegbrug over de A11 kon door de panne niet meer sluiten, waardoor lange files ontstonden. 'De brug werd donderdagmorgen opengezet om een schip te laten doorvaren, maar door de algemene stroompanne kan die niet terug neergelaten worden', zei Peter Bruyninckx van het Vlaams verkeerscentrum tijdens de panne.