Trump heeft Assange pardon aangeboden als hij Russische link in e-mailschandaal zou ontkennen
Assange in januari 2020 Foto: REUTERS

De Amerikaanse president Donald Trump zou Julian Assange een pardon hebben aangeboden, als hij zou zeggen dat Rusland niet betrokken was bij het lekken van de e-mails van de Democratische Partij, zo wordt door de entourage van de WikiLeaks-oprichter beweerd.

Maandag start in Londen de hoorzitting over een mogelijke uitlevering van de 48-jarige Julian Assange aan de Verenigde Staten. In een voorbereidende zitting bij het Westminster Magistrates' Court werd een opvallende bewering gedaan, zo schrijft de Britse krant The Guardian.

Edward Fitzgerald, een van de advocaten die de Australiër Assange verdedigen, presenteerde een getuigenverklaring dat het Republikeinse Congreslid Dana Rohrabacher Assange zou hebben bezocht in augustus 2017, toen hij nog in de ambassade van Ecuador verbleef.

Rohrabacher zou op instructie van president Donald Trump Assange een pardon hebben aangeboden, als die zou zeggen dat Rusland niets te maken had met het lekken van de e-mails van de Democratische Partij in 2016, voorafgaand aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen, zo beweert Fitzgerald.

Volgens het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller werd de collectie e-mails van de Democratische Partij, die door Wikileaks werden gepubliceerd, gehackt door Russische geheime agenten. De e-mails brachten Hillary Clinton, de tegenstrever van huidig president Donald Trump, in verlegenheid.

Het Witte Huis noemt een en ander 'helemaal in elkaar gedraaid en een volkomen leugen', aldus de Britse openbare omroep BBC, maar de Londense rechter stond de bewijsvoering toe. Assange zelf was niet aanwezig in de rechtszaal, maar verscheen via videolink vanuit de Belmarsh-gevangenis.

Riskeert 175 jaar

Assange zit momenteel in een Britse cel, nadat hij vorig jaar werd opgepakt in de ambassade van Ecuador, waar hij zich zeven jaar lang had verschuild om uitlevering aan Zweden te voorkomen in een verkrachtingszaak. Het Zweedse gerecht heeft die zaak in november echter laten vallen.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie wil hem vervolgen voor achttien aanklachten van spionage en vermeende medewerking aan hacking. Als hij schuldig wordt bevonden aan alle achttien aanklachten, riskeert hij een gevangenisstraf van 175 jaar.