Harry en Meghan zijn na 31 maart geen senior royals meer
Meghan en Harry, niet langer royals na Megxit Foto: ISOPIX

De Britse prins Harry en zijn echtgenote Meghan leggen op 31 maart officieel hun koninklijke verplichtingen neer, zo melden Britse media. Het koppel mag ook stilaan gaan nadenken over een andere merknaam. De huidige ‘Sussex Royal’ zouden ze niet langer mogen gebruiken van de Queen.

Harry en Meghan, de hertog en hertogin van Sussex, zullen eind februari en maart hun laatste publieke optredens afwerken alvorens ze officieel de titel 'koninklijke hoogheid' inleveren, melden Britse media op basis van bronnen binnen Buckingham Palace. Vanaf 1 april heeft het koppel, dat in januari aankondigde een stap terug te willen zetten, niet langer een kantoor in Buckingham Palace. De regeling zou na twaalf maanden geëvalueerd worden.

Een van die evenementen betreft een opnamesessie met zanger Jon Bon Jovi voor de Invictus Games. Dat is een sportevenement dat prins Harry heeft opgericht voor gewonde militairen, waaraan dit jaar voor het eerst ook negen Belgische atleten zullen deelnemen.
Het laatste evenement dat het koppel zal bijwonen voor ze een stap opzij zetten is de jaarlijks viering van de Commonwealth Day, dit jaar op 9 maart.

Op zoek naar andere merknaam

De hertog en hertogin van Sussex hadden in januari hun wens uitgesproken om financieel onafhankelijk te worden en eigen projecten op te starten. Daarvoor moeten ze weliswaar nog op zoek naar een andere merknaam, zo werd eerder vandaag al duidelijk.

Harry en Meghan lanceerden zowel hun eigen Instagram-account als website onder de naam ‘Sussex Royal’ en hebben ook aanvragen ingediend om de naam te registreren als een wereldwijd handelsmerk voor een hele reeks voorwerpen en activiteiten, zoals kleding, papierwaren en de organisatie van ‘emotionele praatgroepen’. Behalve dat merk zouden ze ook ‘Sussex Royal, the Foundation of the Duke and Duchess of Sussex’ willen registreren, voor de eigen liefdadigheidsinstelling die ze wensen op te richten.

Maar nu het koppel zich heeft teruggetrokken uit de publieke functies van het koningshuis, ligt de term ‘royal’ moeilijk, zo bevestigt een bron binnen het paleis. ‘Discussies zijn nog steeds aan de gang’, bevestigt de bron aan Reuters. Maar Harry en Meghan kunnen best al een alternatief verzinnen.

‘Het transitieproces van de hertog en hertogin van Sussex naar hun nieuwe hoofdstuk is in gang gezet, en een onderdeel daarvan is de lancering van hun nieuwe non-profitorganisatie. Details zullen te gepasten tijde worden gedeeld’, aldus nog de bron.

Het koppel had zelf gehoopt nog een rol te kunnen spelen binnen de koninklijke familie, maar de Queen koos uiteindelijk voor een harde Megxit, een beslissing waar prins Harry eerder al teleurgesteld op heeft gereageerd. ‘We wilden de koningin, de Commonwealth en mijn militaire associaties blijven dienen, maar zonder publieke financiering. Jammer genoeg was dat niet mogelijk’, aldus de prins.