Raadkamer stelt zaak over doorverwijzing verdachten aanslagen Brussel en Zaventem uit
Romain Delcoigne, een van de advocaten van Salah Abdeslam Foto: Photo News

De raadkamer heeft woensdag de zaak over de doorverwijzing van de verdachten in het onderzoek naar de aanslagen in Brussel en Zaventem van 22 maart 2016 voor onbepaalde tijd uitgesteld. Dat gebeurde omdat minstens twee advocaten bijkomende onderzoeksdaden hadden gevraagd.

De onderzoeksrechters die het onderzoek naar de aanslagen hebben geleid, moeten nu beslissen of ze ingaan op de vraag naar bijkomende onderzoeksdaden. Ze hebben daarvoor een maand de tijd.

De beslissing van de onderzoeksrechters kan nadien aangevochten worden bij de kamer van inbeschuldigingstelling (KI). Er geldt geen wettelijke termijn waarbinnen de KI eventueel een beslissing moet nemen, maar er wordt verwacht dat dit relatief snel zou gebeuren, rekening houdend met de ernst van de zaak.

De raadkamer moet beslissen over de doorverwijzing van de verdachten. Het federaal parket wil acht verdachten laten terechtstaan voor het hof van assisen. Voor twee verdachten vraagt het parket de doorverwijzing naar de correctionele rechtbank. Voor nog eens drie verdachten wordt de buitenvervolgingstelling gevraagd. Het gaat om de voorlaatste procedurele fase voor het tot een proces komt.