Demir noemt minder ambitieuze klimaatplannen van Vlaanderen ‘realistisch’
Zuhal Demir Foto: Bart Dewaele

Het voornemen van de Vlaamse regering om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2050 slechts met 85 procent terug te dringen, is ‘een ambitie op maat van Vlaanderen’. Dat zegt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) woensdag, voor de bijeenkomst van het Overlegcomité dat zich zal buigen over de Belgische klimaatstrategie.

De Standaard meldt woensdag dat ons land Europees geld dreigt mis te lopen omdat Vlaanderen de Europese doelstelling om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn, niet zal halen. Demir verwacht echter dat het niet zo’n vaart zal lopen.

‘Onze ambitie tegen 2050 is een haalbare doelstelling’, zei minister Demir woensdag in De Ochtend op Radio 1. Wallonië en Brussel mikken in hun plannen op koolstofneutraliteit tegen 2050, en wel door tegen dan 95 procent minder broeikasgassen uit te stoten.

Vlaanderen ambieert echter slechts een uitstootvermindering van 85 procent. Volgens Demir is die ambitie er een ‘op maat van Vlaanderen’. ‘Als we zeggen dat we veel meer gaan doen, dan moet een deel van de Vlamingen verhuizen en moeten we een deel van onze industrie sluiten’, luidt het.

Nog in De Standaard noemt Kamerlid Tinne Van der Straeten (Groen) het ‘onaanvaardbaar’ dat België door een ‘Vlaamse boycot’ naast een deel van de Europese klimaatsteun dreigt te grijpen. Lidstaten die zich niet hebben verbonden tot klimaatneutraliteit tegen 2050, zouden namelijk maar de helft van hun beloofde budget ontvangen uit het Europees fonds dat de gevolgen van de klimaattransitie moet verzachten.

‘We moeten niet overdrijven’, reageert Demir daar nu op. ‘Wallonië kan 95 procent vooropstellen, omdat het niet zo dichtbevolkt is en minder industrie telt’. Ze gelooft dat het niet zo’n vaart zal lopen en dat er nog een oplossing kan komen bij Europa. ‘Ik zou perfect kunnen zeggen dat ik voor 100 procent reductie ga. In 2050 zit ik hier toch niet meer. Maar je moet je verantwoordelijkheid nemen en doelstellingen kiezen die realistisch zijn.’