Bloomberg belooft media-imperium te verkopen mocht hij president worden
Michael Bloomberg. Foto: AFP

Michael Bloomberg, een van de Democratische kandidaten voor Amerikaanse voorverkiezingen, heeft beloofd zijn bedrijf te verkopen mocht hij verkozen worden tot president. Het media- en beursanalysebedrijf dat zijn naam draagt, heeft Bloomberg een vermogen bezorgd van zo’n 60 miljard dollar (55,5 miljard euro).

Bloomberg accepteert geen donaties voor zijn campagne en betaalt alle kosten uit eigen zak. Hij heeft tot nu toe al meer dan 300 miljoen dollar uitgegeven, vooral aan reclamespots die president Donald Trump hard aanpakken.

Door die strategie maakt hij een snelle opmars in de peilingen voorafgaand aan de voorverkiezing in de staat Nevada. Hij staat gemiddeld op ongeveer 15 procent van de stemmen en voldoet daarmee aan de eisen om woensdagavond lokale tijd in Nevada mee te doen aan een debat tussen de Democratische presidentskandidaten. De overige kandidaten zijn Bernie Sanders, Pete Buttigieg, Amy Klobuchar, Joe Biden en Elizabeth Warren.

Bloomberg denkt dat mensen hem zien als beste kandidaat om te winnen van president Trump. Sanders wordt door veel Democraten als te links gezien, Buttigieg als te onervaren. Bloomberg was daarnaast vroeger lid van de Republikeinse Partij, waardoor hij denkt ook twijfelende kiezers en gematigde Republikeinen voor zich te kunnen winnen.