Verenigd Koninkrijk sluit deuren voor migranten die ongeschoold en niet-Engelstalig zijn
Foto: REUTERS

De Britse regering van premier Boris Johnson heeft dinsdagavond haar nieuwe migratiesysteem bekendgemaakt, gebaseerd op punten. Dat systeem zal in het Verenigd Koninkrijk na de Brexit worden gebruikt. De regering wil zo hoogopgeleide migranten de voorkeur geven boven laaggeschoolden, volgens ondernemers zijn de plannen ‘een ramp voor de economie’.

‘Het puntensysteem moet het aantal immigranten verminderen’, zei de Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel dinsdag in een verklaring. Ze noemde het een ‘historisch moment’ dat een einde maakt aan het ‘vrij verkeer’ van mensen.

Het systeem zal punten toekennen op basis van vaardigheden, kwalificaties en inkomen en zal Europese en niet-Europese burgers ‘gelijk’ behandelen. Het systeem zou op 1 januari 2021 in werking treden, na het einde van de overgangsperiode.

Om nog in aanmerking te komen voor een visum, moet een migrant minstens 70 punten verzamelen. Een jobaanbod van een erkende werkgever is 20 punten waard, net als een job op het niveau van de opleiding die de migrant genoten heeft met een jaarlijks minimumloon van 25.600 pond (30.820 euro). Engels kunnen spreken is goed voor 10 punten.

‘De visa worden dan enkel nog verleend aan wie voldoende punten behaalt’, klinkt het. Zo wordt er voorrang gegeven aan ‘de beste talenten’, zoals ‘wetenschappers, ingenieurs en academici’.

Strengere controle

Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken zegt verder dat het Britse volk bij het Brexit-referendum in 2016 en bij de parlementsverkiezingen van afgelopen december een ‘duidelijke boodschap’ heeft gegeven. Een strengere controle op immigratie was een van de speerpunten van die verkiezingen.

Verschillende Britse openbare diensten, zoals de nationale gezondheidsdienst NHS, maar ook ondernemers, zijn bezorgd. Zij doen vaak beroep op de diensten van buitenlandse werknemers, die vaker willen werken voor een lager salaris.

‘Jobs waarvan de overheid zegt dat die slechts voor laaggeschoolden zijn, zijn net van het allergrootste belang voor ons welzijn en voor de groei van onze bedrijven’, zegt Tom Hadley, directeur van de Recruitment and Employment Confederation, tegen The Guardian. ‘Dit regeringsvoornemen dreigt de mensen uit te sluiten die we zo hard nodig hebben om de diensten aan te bieden die de Britten dagelijks nodig hebben. We hebben arbeiders nodig die voor onze bejaarden willen zorgen, onze huizen willen bouwen en onze economie sterk houden.’

Ook voor studentenvisa

Het ministerie van Binnenlandse Zaken schat dat 70 procent van de huidige laaggeschoolde Europese beroepsbevolking niet zal voldoen aan de nieuwe eisen. ‘Die eisen zullen dus helpen om het aantal immigranten in de toekomst te verminderen.’

Ook voor studentenvisa zal een puntensysteem gelden. Kandidaten moeten een voorstel hebben gekregen van een Britse instelling, Engels spreken en in staat zijn zichzelf te onderhouden.

Burgers van de EU en andere landen met overeenkomsten met het Verenigd Koninkrijk zullen geen visum nodig hebben voor een verblijf van minder dan zes maanden.