SpaceX biedt vier ‘tickets naar de ruimte’ te koop aan
Foto: AFP

In samenwerking met een Amerikaanse firma voor ruimtetoerisme zoekt de Amerikaanse raketbouwer SpaceX vier privépersonen voor een ruimtereis. Maar de prijs van het ticket is nog niet bekendgemaakt.

SpaceX, bouwer van de Falcon-draagraket, heeft een overeenkomst gesloten met Space Adventures. Die firma werkte eerder al samen met het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos om acht ruimtetoeristen met een Russische Sojoez naar het Internationaal Ruimtestation ISS te brengen en terug te halen.

SpaceX, het bedrijf van ondernemer Elon Musk, biedt nu de kans om mee te vliegen met zijn ‘Crew Dragon’, of de bemande versie van zijn onbemande cargo. Die Crew Dragon moet binnen enkele maanden nog voor het eerst met bemanning vliegen, maar wanneer precies is nog niet bekend.

SpaceX beklemtoont dat ruimtetoeristen geen verblijf in het ISS zullen krijgen. Maar het bedrijf verduidelijkt verder ook niets over de datum, de duur en het programma van de trip.

Met een Falcon-9 heeft SpaceX maandag nog eens zestig satellieten tegelijk gelanceerd, voor zijn Starlink-netwerk. Daarmee hoopt de Amerikaanse miljardair over een paar jaar breedbandinternet te kunnen aanbieden aan iedere aardbewoner die over een Starlink-ontvanger (en -abonnement) beschikt. Het netwerk omvat nu 300 kunstmanen.