Antwerp moet 10.000 euro betalen voor incidenten tegen Club Brugge
Foto: Photo News

De Geschillencommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft een boete van 10.000 euro opgelegd aan Antwerp, omdat supporters van de Great Old in de thuismatch tegen Club Brugge van 10 november 2019 vuurwerk hadden afgestoken en bierbekers richting de arbitrage hadden gegooid. Antwerp ontsnapt aan een voorwaardelijke wedstrijd achter gesloten deuren.

De zware boete is een gevolg van feiten die voor de winterstop plaatsvonden. Op de vijftiende speeldag van de Jupiler Pro League ging Club Brugge op de Bosuil voor het eerst in de competitie onderuit. Antwerp smeerde blauw-zwart een 2-1 nederlaag aan na een sterke tweede helft. Voor de pauze had een deel van de thuissupporters het echter heel bont gemaakt.

Een eerste incident vond plaats halverwege de eerste helft, meteen na de 0-1 van Siebe Schrijvers. Antwerp-fans gekleed in witte pakken hulden het Bosuilstadion in een rood-witte rookwolk, nadat ze massaal vuurwerk hadden afgestoken. Er waren daarbij 34 pijlen ontvlamd. De partij kon na een kort oponthoud en een boodschap van de stadionomroeper gewoon doorgaan.

Vlak voor rust legde scheidsrechter Bram Van Driessche de topper wel stil. Nadat de ref een overtreding had gefloten voor een tackle van De Laet op Tau ging een woeste Bolat verhaal halen bij de ref. De Antwerpse doelman bekocht dat met een gele kaart, maar daar lieten enkele fans van de Great Old het niet bij. Zij gooiden met drank richting de lijnrechter, enkele spelers kregen een bierdouche over zich heen. De assistent kreeg een plastic flesje frisdrank tegen zich, Hoedt incasseerde een bierbeker van zijn eigen fans. Ref Van Driessche stuurde iedereen enkele minuten naar binnen, waarna de partij zonder incidenten afgewerkt kon worden.

Op basis van het scheidsrechtersverslag en het rapport van de match delegate ging het Bondsparket over tot vervolging. Bondsprocureur Wagner eiste twee keer een boete van 5.000 euro, de helft voor het Bengaals vuur en de rest voor het werpen van projectielen, en ook een wedstrijd achter gesloten deuren (met uitstel). Die laatste vordering werd niet bevestigd. “We willen Antwerp de kans geven om haar initiatieven, zoals toegelicht ter zitting, in daden om te zetten”, aldus de Geschillencommissie.

Antwerp kan nog in beroep gaan tegen de straf. (belga)