Wilsverklaring euthanasie zal niet meer vervallen na vijf jaar
Foto: Photo News

De Kamercommissie Gezondheid heeft het licht op groen gezet voor een wetsvoorstel dat de wilsverklaring voor euthanasie onbeperkt geldig maakt in de tijd. Alleen CD&V en Vlaams Belang onthielden zich bij de stemming. De andere partijen stemden voor.

Volgens de huidige wet kan iemand een wilsverklaring ondertekenen waarin hij aangeeft dat hij euthanasie wil indien hij in een onomkeerbaar bewustzijnsverlies of coma terechtkomt. Maar die aanvraag moet elke vijf jaar worden vernieuwd.

‘Een onnodige administratieve verplichting voor de patiënt’, vindt Barbara Creemers (Groen), die het wetsvoorstel indiende. ‘Als ze eenmaal uitgevoerd is, moet de verklaring geldig blijven, tenzij de betrokken partijen zich bedenken. Dan kan ze op elk moment weer worden ingetrokken.’

Vorig jaar ruim 7.000

Cijfers uit 2018 tonen aan dat van 30.000 nog levende Belgen de wilsverklaring vervallen was. In 2019 alleen al zouden 7.156 Belgen hun wilsverklaring opnieuw moeten vernieuwen. ‘Dat wil zeggen dat dokters niet meer aan hun wens kunnen tegemoetkomen als ze in een onomkeerbare coma terechtkomen. Ons wetsvoorstel maakt hiermee komaf’, legt Creemers uit.

Nu het wetsvoorstel in de commissie is goedgekeurd, zal het binnenkort op de agenda van de plenaire Kamer staan. Daar zal het dus ook een meerderheid hebben.

Wie een wilsverklaring opstelde tussen 1 januari 2020 en de inwerkingtreding van de wet, is wel nog gebonden aan de geldigheidsduur van vijf jaar. Zij kunnen op elk moment kiezen om die wilsverklaring om te zetten in een wilsverklaring van onbeperkte duur, laat Kamerlid Robby De Caluwé (Open VLD), die het voorstel amendeerde, aan persagentschap Belga weten.