Massa mosselen levend gekookt door hittegolf in Nieuw-Zeeland
Themabeeld mosselen. Foto: BELGA

Aan de kustlijn van het Noordereiland in Nieuw-Zeeland werden honderdduizenden mosselen levend gekookt. Een hittegolf in combinatie met laagtij veroorzaakte de dood van de weekdieren.

De massasterfte kwam door een combinatie van een buitengewone periode van warm weer met laagtij in het midden van de dag, waardoor de weekdieren blootgesteld werden aan de felle zon. Dat zegt wetenschapper Dr Andrew Jeffs van de universiteit van Auckland. Volgens hem zullen meer zeedieren het slachtoffer worden van de klimaatverandering, en kan er weinig gebeuren om ze te beschermen. ‘Ge­tijden­ge­bieden zijn al erg onherbergzame gebieden om te wonen, enkel de sterkste planten en dieren zullen er overleven’, zegt Jeffs aan New Zealand Herald.

Volgens de wetenschapper zijn mosselen erg belangrijk voor het ecosysteem in de kustgebieden in Nieuw-Zeeland, maar is het mogelijk dat de dieren zullen verdwijnen uit bepaalde gebieden.

Brandon Ferguson, een inwoner van het Noordereiland, postte op 9 februari een video waarop de lege schelpen te zien zijn op het strand van Maunganui Buff Whangarei. ‘Het stonk naar rotte vis’, zei hij. ‘Sommige schelpen waren leeg, in andere zaten de mosselen er nog in.’

De Nieuw-Zeelandse overheid onderzoekt de massasterfte en roept mensen op om de mosselen niet te verzamelen of op te eten.